Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
5 г. от първата бъбречна трансплантация в УМБАЛ "Св. Марина" отбелязват в неделя
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 17.06.2014Коментари (0)625
© Impact Press Group
Преди 5 години, на 22.06.2009г. в УМБАЛ "Св. Марина" беше извършена първата бъбречна трансплантация (БТ) от жив донор. Това очаквано медицинско събитие стана възможно след продължителни и целенасочени усилия на колектива на Клиниката по нефрология, остра и перитонеална диализа, с дейност трансплантация и афереза. В трансплантационния екип бяха включени лекари и сестри от Клиниката по анестезиология и реанимация, а оператори бяха лекари - уролози. Предварителната подготовка на двойките донор - реципиент се извършваха по протокол на болницата Инзелшпитал, гр. Берн, Швейцария. С течение на времето броят на БТ-пациенти нарасна на 14, а в Диспансера по БТ, разкрит към клиниката, днес фигурират общо 20 души, получили бъбрек в страната или чужбина.

Клиниката по нефрология, остра и перитонеална диализа с дейност трансплантация и афереза е единственото специализирано звено в региона, в който цикълът на диагностика и лечение на бъбречните заболявания е напълно затворен. В нея се провеждат разнообразни изследвания за уточняване в детайли нефрологичната диагноза и се провежда лечение както с медикаменти, така и с методи за извънтелесно очистване на кръвта - перитонеална диализа, хемодиализа, хемодиафилтрация, плазмафереза (извличане на плазма от кръвта), карбохемоперфузия (очистване на кръвта с помощта на специален филтър).

БТ е последното звено от терапевтичните усилия за "връщане" в активния личен и социален живот на болни с краен стадий на бъбречно заболяване.

Началото бе сложено преди 5 години. Те не са много, но всяко дело започва с една първа крачка. Тя е направена в УМБАЛ "Св. Марина" ЕАД - гр. Варна.

С чувство на човешка благодарност и уважение към донорите, в Клиниката е поставено специално пано "Дърво на живота". На неговите клонки са отбелязани инициалите на хората, дали своя орган в името на доброто. Така "Дървото" от паното прехвърля своята свежа сила върху болните, които очакват нов живот с присаден бъбрек.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: