Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
5 години Международен пленер на изящните изкуства "Булгарика"
Автор: Екип Varna24.bg 16:58 / 15.08.2016Коментари (0)743
©
Тържествена изложба по случай 5 години Международен пленер за изящни изкуства, организиран в рамките на XX Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика", бе открита в Арт салона на радио "Варна".

На официалната церемония бяха представени творбите за изявени художници от България, САЩ, Русия, Корея, Великобритания, Словения, Румъния, Германия.

Председателката на Асоциация за развитие и съхранение на българското изкуство "Булгарика" Веселина Савова откри изложбата:
"Днес празнуваме два юбилея: 5 години от пленера и 20 години на Международния панаир на занаятите и изкуствата. До мен, неслучайно е професор Бабияк, тъй като той е участник в пленера, а изложбата, която виждате е сборна от творби на художници през този период. Нека му дадем думата, за да каже накратко как се е чувствал във Варна, когато твори."

Проф.Бабияк:
"Дами и господа, приятели на изкуството, добре дошли на петата юбилейна ретроспективна изложба на изобразителното изкуство във Варна. Тук съм за трети път. Искам да благодаря на организаторите на тази изложба- на Лиляна Савова и Веселина Савова. Вярвам, че тяхното благородно дело ще бъде продължено с успех и сполука още много години. Изкуството сближава хората от различни държави, различни религии и въпреки икономическите, политически кризи изкуството носи добрина и красота. Изкуството сближава хората и докосва сърцата. Човек вижда красотата на природата и красотата на душата. Тази изложба също обединява хора от различни страни. Има художници както от България, така и от Русия, Румъния, САЩ, Корея, Германия и други. Чрез изкуството светът се обединява, хората се сближават. И аз вярвам в бъдещето на изкуството, вярвам в бъдещето на България и вярвам, че "Марица винаги ще шуми." Възторжени аплодисменти последваха след тези думи на руския професор, който с познаването си на българската история и химна "Шуми Марица" зарадва присъстващите.

Веселина Савова:
"Благодаря на професор Бабияк. Искам само да добавя, че по време на Панаира на занаятите и изкуствата се провежда един конкурс за произведения на изкуството "Уникати". Така подготвяме програмата, че този конкурс да се провежда по времето на пленара. Художници от различни държави са международното жури в конкурса. Тази година професор Бабияк бе председател на журито. Тук виждате стъклените пластики на Боби Коруджиков, който спечели първото място. Всяка година на изложбата на пленера ще показваме творбите на победителя в конкурса за уникати, за да виждате съчетанието между майстори в една област и майстори в друга област. Творбите са невероятни. Нека дадем думата на Боби Коруджиков."

Боби Коруджиков:
"Искам да изкажа благодарност на организаторите. Благодаря и на професор Бабияк, който оцени моите творби. Аз и друг път съм го казвал, те са на световно ниво, защото технологията е много сложна и изисква невероятен професионализъм. Благодаря на всички, които ме подкрепиха, на моето семейство, което ме подкрепяше през годините, когато имах голямото желание да творя. Ще се радвам по-голяма част от публиката и колегите да ги оценят и харесат."

Веселина Савова:
"Сега ще дам думата на още един човек, с който тази година правим интересни съвместни неща на Панаира на занаятите и изкуствата. Ако сте минали от там, вече сте видели, че работят скулптори от България и Италия. Обещавам, че следващата година на пленера ще има участници и от Италия. Давам думата на италианския консул за Варна и Бургас г-н Антонио Таркуинио."

Антонио Таркуинио, Почетен Консул на Италия за градовете Варна и Бургас:
"Това, което виждате на панаира, където заедно творят българи и италианци, сближава нациите. Ще видим какво ще правим догодина. Със сигурност повече неща, нови проекти. Благодаря ви! И успех!"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: