5 години Международен пленер на изящните изкуства "Булгарика"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:58 / 15.08.2016
746
Тържествена изложба по случай 5 години Международен пленер за изящни изкуства, организиран в рамките на XX Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика", бе открита в Арт салона на радио "Варна".

На официалната церемония бяха представени творбите за изявени художници от България, САЩ, Русия, Корея, Великобритания, Словения, Румъния, Германия.

Председателката на Асоциация за развитие и съхранение на българското изкуство "Булгарика" Веселина Савова откри изложбата:
"Днес празнуваме два юбилея: 5 години от пленера и 20 години на Международния панаир на занаятите и изкуствата. До мен, неслучайно е професор Бабияк, тъй като той е участник в пленера, а изложбата, която виждате е сборна от творби на художници през този период. Нека му дадем думата, за да каже накратко как се е чувствал във Варна, когато твори."

Проф.Бабияк:
"Дами и господа, приятели на изкуството, добре дошли на петата юбилейна ретроспективна изложба на изобразителното изкуство във Варна. Тук съм за трети път. Искам да благодаря на организаторите на тази изложба- на Лиляна Савова и Веселина Савова. Вярвам, че тяхното благородно дело ще бъде продължено с успех и сполука още много години. Изкуството сближава хората от различни държави, различни религии и въпреки икономическите, политически кризи изкуството носи добрина и красота. Изкуството сближава хората и докосва сърцата. Човек вижда красотата на природата и красотата на душата. Тази изложба също обединява хора от различни страни. Има художници както от България, така и от Русия, Румъния, САЩ, Корея, Германия и други. Чрез изкуството светът се обединява, хората се сближават. И аз вярвам в бъдещето на изкуството, вярвам в бъдещето на България и вярвам, че "Марица винаги ще шуми." Възторжени аплодисменти последваха след тези думи на руския професор, който с познаването си на българската история и химна "Шуми Марица" зарадва присъстващите.

Веселина Савова:
"Благодаря на професор Бабияк. Искам само да добавя, че по време на Панаира на занаятите и изкуствата се провежда един конкурс за произведения на изкуството "Уникати". Така подготвяме програмата, че този конкурс да се провежда по времето на пленара. Художници от различни държави са международното жури в конкурса. Тази година професор Бабияк бе председател на журито. Тук виждате стъклените пластики на Боби Коруджиков, който спечели първото място. Всяка година на изложбата на пленера ще показваме творбите на победителя в конкурса за уникати, за да виждате съчетанието между майстори в една област и майстори в друга област. Творбите са невероятни. Нека дадем думата на Боби Коруджиков."

Боби Коруджиков:
"Искам да изкажа благодарност на организаторите. Благодаря и на професор Бабияк, който оцени моите творби. Аз и друг път съм го казвал, те са на световно ниво, защото технологията е много сложна и изисква невероятен професионализъм. Благодаря на всички, които ме подкрепиха, на моето семейство, което ме подкрепяше през годините, когато имах голямото желание да творя. Ще се радвам по-голяма част от публиката и колегите да ги оценят и харесат."

Веселина Савова:
"Сега ще дам думата на още един човек, с който тази година правим интересни съвместни неща на Панаира на занаятите и изкуствата. Ако сте минали от там, вече сте видели, че работят скулптори от България и Италия. Обещавам, че следващата година на пленера ще има участници и от Италия. Давам думата на италианския консул за Варна и Бургас г-н Антонио Таркуинио."

Антонио Таркуинио, Почетен Консул на Италия за градовете Варна и Бургас:
"Това, което виждате на панаира, където заедно творят българи и италианци, сближава нациите. Ще видим какво ще правим догодина. Със сигурност повече неща, нови проекти. Благодаря ви! И успех!"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).