Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
50 болни с муковисцидоза очакват своя Център за лечение във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:00 / 21.11.2015Коментари (0)1134
© Varna24.bg
Малката Бориса и мама Руми всеки ден се борят с коварството на ужасното заболяване
21 ноември  е обявен за Международен ден на болните от муковисцидоза.

Пациентите с диагноза муковисцидоза във Варна са 50, като повечето от тях са деца и юноши.

Муковисцидозата е генетично заболяване, при което, като резултат от нарушена клетъчна обмяна, в организма се образува гъст секрет. Този секрет се натрупва в белите дробове, а това, освен че затруднява дишането, води до колонизация на бактерии, които са в основата на честите и животозастрашаващи белодробни инфекции. Засяга се и храносмилателната, ендокринната и репродуктивната системи. 

Бързият напредък в медицината през последните години значително подобри качеството на живот на болните, но въпреки това заболяването си остава с лоша прогноза.

Ежедневните инхалации, приемът на ензими, физиотерапията, умерената физическа активност, чиято цел е да забави белодробните промени, са немалка част от ежедневието на МВ пациентите.

Всеки ден е предизвикателство, през което преминават с вярата в едно по-добро бъдеще.

В началото на 80-те години варненските лекари се сблъскват с изключително тежки форми на МВ тъй като в този период заболяването е все още слабо познато. Днес е разпознаваемо, а това е ключов момент за по-качествения живот на МВ пациентите, защото ако не се контролира, муковисцидозата е фатална още в ранна детска възраст.

През тази година във Варна беше реализиран проект, свързан с храненето на Мв пациентите. Приемът на ензими подпомага усвояването на хранителните вещества, но това не е достатъчно условие за доброто наддаване и нормални нива на жизнено важни вещества. Поради това екип от варненски лекари издаде книжки, които са насочени към храненето и необходимостта от свръх енергийно меню.

В края на март, след среща на британски лекари с българските им колеги, както и осъществените прегледи на пациенти от Варна, отново изникна въпросът за необходимостта от Център по муковисцидоза. Като се има в предвид индивидуалното протичане на болестта, центърът, в който да се наблюдават и консултират пациентите е едно работещо звено в почти цяла Европа. Само не и тук, защото такъв център няма.

Това което предстои е началото на следващата година да стартира Училище за пациенти и родители на болни от муковисцидоза.

Съвместните усилия на Асоциация Муковисцидоза ,пациенти, родители, лекари, доброволци са насочени към осигуряването на един по-качествен и по-добър живот. 

"Всички ние ще сме щастливи ако успеем да запазим една усмивка- тази на децата ни!", споделят родители на малчугани с това заболяване. 

По повод 21 ноември в страната ще се проведат информационни кампании и благотворителни събития.Благотворителността е с цел да се наберат средства за закупуването на инхалатори за пациентите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: