Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
500 кг месни продукти са бракувани във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:11 / 22.06.2015Коментари (0)652
© Varna24.bg
4 919 проверки са извършени от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна през миналия туристически сезон, съобщи пред "Фокус“ д-р Костадинка Маринова, главен инспектор в отдел "Контрол на храните".

911 от проверките са на подвижни, временни и сезонни обекти, 1 400 са проверките в търговска мрежа, допълни д-р Маринова. 2 028 са проверките в заведения за обществено хранене, 575 са проверките в заведение с услуга "all inclusive“. Издадени са 615 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия при извършване на официален контрол. 

Най-често срещаните несъответствия са по материално-техническата база, неподходящи условия за преобличане на персонала, несъответствия в системите за самоконтрол и НАССР, некоректни записи, документиращи прилагането и поддържането на програмите за самоконтрол, недостатъчно обучен персонал по отношение на системата за самоконтрол, неспазване на температурните режими на съхранение, липса на маркировка на част от суровини и заготовки, съвместно съхранение на отделните групи храни, разширяване на асортимента без да са създадени условия за това, недостатъчен персонал за поддържане на хигиената в обектите, каза още д-р Костадинка Маринова. 

Издадени са 59 акта за установяване на административно нарушение за лошо хигиенно състояние на обектите, съхранение на храни с изтекъл срок на реализация и без етикети, неизпълнено предписание. Възбранени и бракувани са 502,45 кг. месни продукти, 74 кг. рибни продукти, 156,8 кг. храни от неживотински произход. 

Издадени са 3 заповеди за спиране на експлоатацията на един ресторант с дейност "all inclusive" и две заведения за хранене на свободна консумация. Причините за спирането им е несъответствие по материално-техническата база и извършване на дейност в обект, който не е регистриран по реда на чл.12 от Закона за храните. Най-често срещаните проблеми при осъществяването на официален контрол са ненавременно представяне на разрешения за поставяне на сезонни и преместваеми обекти, липса или недостатъчно квалифициран персонал за прилагане и поддържане на добри производствени практики.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: