Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
500 лв. събра от смс-и "синята зона" в първия си ден от най-съвестните шофьори
Автор: Пламена Николова 09:24 / 12.07.2018Коментари (3)10541
© Varna24.bg
500 лв. са приходите от смс-и в първия ден от пускането на "синята зона" вчера, сподели за Varna24.bg шефът на ОП "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. 

Въпреки възможността в продължение на един месец водачите да не заплащат престоя си в зоната, стига да са паркирали правилно, най-съвестните водачи са си платили за паркирането.

"Нещата няма да станат бързо, ще мине доста време, докато хората се научат на новите правила. Все още масово всички си паркират по старому и улиците са пълни с автомобили, които не са спрени на обозначените с маркировка места. Нашите инспектори раздават информационни материали и насочват хората. Няма спречквания или конфликтни ситуации във вчерашния ден, всичко върви нормално", допълни Иванов. 

Припомняме, че "синята зона“ във Варна стартира от вчера. Обособени са 2603 паркоместа в карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. 

Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч. В едномесечен срок /до 12 август/ при констатиране на неплащане такса за престой в зоната няма да бъдат поставяни скоби. За неправилно паркираните коли обаче ще се налагат санкции, съгласно Закона за движение по пътищата.

Паркирането в "синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне, след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. При нарушение, на автомобилите ще бъде поставяно техническо средство тип "скоба“, а санкцията за премахването й е в размер на 20 лв., съгласно наредба на Общинския съвет. След края на работното време, "закопчаните“ автомобили ще бъдат репатрирани, а собствениците им ще заплащат глобата и за скобата, и за репатрирането.  

25 инспектори от общинското предприятие ще контролират паркирането в "синята зона“. Те ще са със сигнални жилетки и ще се легитимират с баджове. В гратисния период инспекторите ще дават разяснения и информационни брошури за престоя в зоната. В нея са заложени 110 местата за паркиране на автомобили на хора с увреждания, които са повече от предвидените в общинската наредба. 

Три ще бъдат методите за плащане за почасово паркиране в "синята зона“ - чрез мобилно приложение, чрез SMS или в брой. Мобилното приложение може да бъде изтеглено от сайта на общинското дружество – www.varnaparking.bg и дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране. Друг начин за плащане е изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори трябва да пратят SMS на номер 1352, с текст, в който е посочен номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Таксуването на паркиране с SMS е за един час и включва цената за едно съобщение от 1 лев плюс стойността на SMS-а към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение. 

Третият начин за плащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език "Тук можете да платите кратковременно паркиране "Синя зона". Цената е също 1 лв. на час. Постъпилите средства от "синята зона“ ще бъдат използвани целево за възстановяване на уличната и пешеходната инфраструктура в зоната, обясни Младен Иванов.  

Повече информация на адрес www.varnaparking.bg, тел.: 070 070 352 и Център за административно обслужване на адрес ул. "Александър Рачински“ №29.



Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.07.2018 г.
0
 
 
Глобяват по 20лв всички, който не са паркирали на разчертаните места. Дойде днес към 10:30ч една полицейска кола с 4 полицайчета. Написаха за 20-тина минути по един фиш 20лв на всички неправилно паркирали и си заминаха. Следобед глобените коли се изнесоха един по един и на тяхно място паркираха нови без глоби. До тука така с театъра.
Aнонимен
на 12.07.2018 г.
0
 
 
Tези инспектори не разбрах за какво са.Абсолютно същия хаос цари с паркирането, кой където сварил, включая и по тротоарите. До кога щте ставате за смях господа общинари? Ако не знаете как да процедирате, идете на стаж по селата, там от години е внедрена синя зона, ние тук само усвояваме средства и изнервяме хората.
0
 
 
Нетърпелив съм да видя как точно ще се провали проектът, както всичко, което подхваща Община Варна. Вчера си беше пълно с неправилно паркирали автомобили извън разграфените зони, но не видях нито един санкциониран.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: