Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
53-ма пешеходци са загинали от началото на годината, от КАТ съветват как да се пазим
Автор: Екип Varna24.bg 12:48 / 10.11.2015Коментари (1)577
© Varna24.bg
Започна втората седмица от тазгодишната традиционна кампания на сектор "Пътна полиция", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.

Тя ще бъде посветена на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Толерантността на пътя е важна предпоставка за безопасното движение по пътищата както на едните, така и на другите участници. 

Седмицата от 9 до 15 ноември е обявена за Седмица за пешеходна безопасност, а денят на третата неделя от месец ноември - 15 ноември - за Ден без пешеходци - жертви на пътя, посветен на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП. 

Тази година акцентът е поставен върху пешеходците от възрастовата група над 64 години, които продължават да са най-уязвимите участници в пътното движение. 

За деветте месеца на 2015 г. са загинали 53 (51,96% от общия брой 102 загинали пешеходци) и са ранени 440 (31,16% от общия брой 1412 ранени пешеходци). Броят на загиналите пешеходци над 64 години при тежки пътно - транспортни произшествия представлява 10,19% от общия брой на всички загинали участници в пътното движение - 520. 

Най-много злополуки с тях са регистрирани между 17:00 и 20:30 часа, във времето от настъпването на сумрака вечер до сутринта. Причините най-често са комплексни: намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното и в същото време - несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.

Служителите в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Варна съветват пешеходците:
За своята лична безопасност и за тази на своите деца се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж. 

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям. Станете видими за останалите участници в движението по пътищата. 

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да мине и едва тогава пресечете безопасно.
Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре. 

Препоръчително е пресичате на осветени участъци от пътя.
Не започвайте прибързано пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му. 

В същото време реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази. 

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане най-често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. 

Опасността от подхлъзване е голяма. Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет - по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите - и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. 

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.11.2015 г.
0
 
 
Най-добрият съвет към КАТ е- ОСВОБОДЕТЕ ТРОТОАРИТЕ ОТ НАГЛИТЕ ШОФЬРИ И ГИ ВЪРНЕТЕ НА ПЕШЕХОДЦИТЕ!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: