56 варненски ученици мериха сили в състезание по предприемачество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:07 / 20.11.2015
638
56 ученици се включиха в иновационен лагер, който се проведе днес във Варненската търговска гимназия "Георги С. Раковски". Мероприятието е част от Световната седмица по предприемачество за България (16 - 22 ноември), организирана от неправителствения сектор.

Иновационният лагер е нов образователен подход, който мотивира млади хора на възраст 15-19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа.

Седем екипа ученици взеха участие в лагера, подпомогнати от ментори - представители на бизнеса, преподаватели и младежки организации. Те трябваше да генерират идеи във връзка с новия Закон за образованието в България. Даде им се възможност да предложат нов учебен предмет, който да бъде въведен в училище. Трябваше да се мотивират с какво този предмет би допринесъл учениците да са подготвени за в бъдеще и с какво точно този предмет има способността да направи света по-добро място за живеене. Участниците предложиха и съответна програма, представиха идеалния процес на обучение според тях и др.

Работата им по зададения казус стартира в 9.30 ч., а в 12.30 ч. започна защитата пред журито, което въпреки затруднението, тъй като всички отбори се представиха отлично и с много плам защитиха иновативните си идеи, излъчи победители.

Първо място зае отбор "Иновалинки", който предложи да се обърне внимание на развитието на личността в училище в две направления IV-VII клас: "Човекът в природата" и VIII-X клас: "Човекът в обществото". Целта е да не се губи връзката с околната среда, а в горните класове вече да се подготвят учениците за срещата с бизнес реалността.

Отбор "Перспектива" също се класира на първо място с предложение за учебен предмет "Личностно развитие", в който придобиването на знания да бъде в направления бизнес комуникации, лични финанси, лидерствo и социална отговорност.

На второ място се нареди екипът, предложил да се отделя повече внимание за свободното развитие на личността, така хобито да се развива и усъвършенства до превръщане в професия. Целта е работата да носи непрекъснато радост и удовлетворение. Името, което си беше избрал екипът "Как няма да работим!" отначало смути и журито и гостите, но учениците разясниха, че като мото за предложението си вземат китайската мъдрост: "Работи това, което искаш и цял живот няма да ходиш на работа".

На трето място се класира предложението - заниманията в училище пряко да са свързани с опазването на околната среда, като учениците да са повече сред природата, за да я опознаят и обикнат.

Целта на глобалната инициатива Световна седмица по предприемачество, в която през 2014 г. се включиха 140 държави и 7 500 000 души, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл, да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност.

Източник: Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).