61 деца от Украйна тръгват в първи клас наесен в училищата във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:38 / 25.07.2023
613
През електронната система на Община Варна за прием за учебната 2023/2024 година за подготвителни групи са кандидатствали 15 деца от Украйна, а за първи клас – 61 деца, научи Varna24.bg.

От края на март до юли в общински детски градини са разпределени 55 деца, като родителите на 15 от тях са подали заявления по електронен път. На децата от Украйна е предоставена равна възможност да кандидатстват за безплатни извънкласни форми за занимания по изобразително изкуство, музика, IT технологии и други в Общинския детски комплекс, както и да ползват безплатно услугите за подкрепа в Логопедичния център и в Центъра за кариерно ориентиране.

Част от децата вече са участвали в националните конкурси, организирани от ОДК и от Националната астрономическа обсерватория "Николай Коперник“, съобщават от дирекция "Образование и младежки дейности“.

23 украински деца са наградени с грамоти и книги по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история, част от образователния проект "Крила за нашите деца“, организиран от фондация "Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. 

Данните бяха изнесени по време на работна среща между кмета Иван Портних с представители на УНИЦЕФ и Фондация "Адра“ България, които изразиха благодарност за ползотворното сътрудничество, подкрепа и солидарност, от страна на Община Варна. От дирекция "Здравеопазване“ отчетоха, че са подготвени брошури с информация за възможностите и начините за кандидатстването в детски ясли, детски кухни, за здравноосигурителните права и ползване на здравни услуги по договор с ДКЦ 1 "Св. Клементина“ с УНИЦЕФ. Разрешени са няколко индивидуални случая, свързани с тежко здравословно състояние на украински граждани– съдействие за хоспитализиране, уреждане на здравен статус, осигуряване на лекарства, съдействие за явяване на ТЕЛК и други.

Специални брошури са подготвени и от дирекция "Социални дейности“ - с описание на социалните услуги, които могат да ползват лицата от украински произход на територията на община Варна, и условията за включване в тях. По проект Общностният център за деца и семейства, които предоставят услуги за деца от 0 до 7 г. и техните семейства, към юни т.г. има сключени 8 договора за предоставяне на услугите на деца от украински произход. 36 малчугани са ползвали услугата "Здравна консултация“. По проект "Грижа в дома в община Варна“, по който се предоставят интегрирани здравно-социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора, има сключен договор с 1 лице от украински произход, на което се предоставя социалната услуга домашен помощник – всяка седмица по 3 часа.

Екипи от дирекциите работят с различни неправителствени организации, с БЧК - Варна, с цел решаване на различни проблеми и казуси, свързани с украинските граждани.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).