62 жилищни сгради са с готови предписания за саниране във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:02 / 12.09.2016
4592
Продължава кандидатстването от собствениците на сгради, желаещи да санират жилищата си, каза Десислава Цветанова, гл. експерт "Енергиен мениджмънт" към Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в община Варна в предаването на тв "Черно море" "Щрихи от утрото". Все още не са изготвени окончателно всички проекти. В събота, 10 септември, се проведе заседание на комисията за избор на изпълнител по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Бяха отворени ценовите оферти, следва изготвяне на протоколи като вече текат сроковете за обжалване. По закон те са 14 дни, следва да бъдат избрани изпълнители за всяка отделна сграда. Към настоящия момент хората могат да се организират и да подадат документи в районните администрации.

През 2015 година можеха да кандидатстват сгради, строени по индустриален способ, а сега освен тях могат да кандидатстват и сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., но са масивни. Допуска се участието и на по-малко от 36 самостоятелни обекта. Трябва да са минимум 3 етажа и 6 апартамента (жилища). До момента има 34 подписани договора с Българската банка за развитие за финансиране. Тези сгради ще бъдат санирани. По тях вече са направени технически паспорти, архитектурно заснемане, обследване за енергийна ефективност. Предписани са мерки, които трябва да бъдат включени като топлоизолация на стени, на покривни и подови конструкции, подмяна на дограма. Трябва да се достигне до енергиен клас "Це" по разписание на Министерството на регионалното развитие. Следва да се подготви поръчката за инженеринг за всяка сграда. Има още около 30 сгради, за които се очаква да се сключи договор. Така, че не са приключили сроковете за кандидатстване. Има интерес от страна на хората. Миналата година беше по-трудно по отношение на организацията заради различните изисквания. Тази година се допуска 5% от хората в сдружението на сградата да не са съгласни със санирането. Включиха се и райони с по-малки сгради. В по-малките кооперации хората се организират по-лесно. До момента има 62 заявления от всички райони. Най-много са в район "Младост" - 32 - допълни още Десислава Цветанова.


Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).