Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
690 лв. ще е данъкът за варненските таксита
Автор: Пламена Николова 15:55 / 29.09.2016Коментари (0)1250
© Varna24.bg
Местен данък от 690 лв. на таксиметров автомобил ще плащат фирмите и индивидуалните превозвачи, осъществяващи таксиметров превоз на пътници във Варна. Това решиха на заседанието си днес съветниците във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Решението за местния налог бе взето след като Законът за автомобилните превози задължи всяка община да въведе тарифа на местно ниво, като минималният праг на данъка е 300 лв., а максималният 1000 лв. 
 
При дебатите по време на заседанията на ПК "Транспорт" са били разгледани 3 предложения. Група съветници, начело с председателя на комисията Добромир Джиков са предложили данъкът да бъде 850 лв., председателят на автомобилният синдикат "Авто 94" във Варна Димчо Иванов поискал налогът да е 400 лв. , а шефът на една от най-големите фирми за таксиметров превоз в града Иван Михайлов дал идея данъкът да е 500 лв. 

Днес общинския съветник Христо Атанасов предложи сумата да е 690 лв.

Председателят на Общинският съвет Тодор Балабанов съобщи на колегите си, че днес в София е бил приет данък от 850 лв., в Пловдив 750 лв., а преди дни в Бургас 660 лв. 

"Законът за автомобилните превози, касаещ таксиметровите превози, е порочен. Законодателят се опитва да прехвърли на общините осветляването на сивия сектор в тази дейност.
Ние сме в ситуация да защитим интереса на държавата, интереса на този, който предлага тази услуга и този, който я ползва. Таксите, които ще наложим ще затруднят някой превозвачи. Това ще рефлектира върху самата услуга и ще бъде ощетен потребителя. Знаете, че има похвати и методи да бъде излъган клиента. Решението ни едва ли ще бъде достатъчно прецизно. Имаше предложение от браншови организации данъкът да е сходен с патентния, който е бил в размер на 660 лв. С нашето решение няма да приключат проблемите в таксиметровия бранш. Години наред в държавата не влизаха никакви пари от тази дейност. Този закон обслужва определени интереси", коментира днес общинският съветник Димитър Карбов. 

"Не стигнахме до разумна цена по време на обсъжданията в комисията. За да заработи едно такси, водачът му плаща на година 8-9 хил.лв., без това да включва горивото и амортизациите. 

Минималната цена на превоза за километър във Варна е 0,75 лв. При този данък, който предлагате трябва водачите да работят по 20 часа на ден, а законът позволява 8 часа работа и 4 часа престой. 

Таксиметровия бранш е подложен на геноцид и рекет. Реалната себестойност на услугата ни без печалба е 0,90 лв. за км. пробег, а с печалба поне 1,20 лв. 

При този данък, който предлагате трябва да се вдигнат тарифите, но аз ви казвам, че предстоят бунтове. Много хора ще се откажат от тази дейност, но може би именно това целите. Някоя фирма да поеме монопола над таксиметровия превоз", заяви по време на заседанието председателят на автосиндикат "Авто94" Димчо Иванов.

Тодор Балабанов уточни, че данъкът не е на водач, а на автомобил, което означава, че ако една кола се ползва от двама или повече шофьори, те ще си поделят сумата.

В заключение председателят на ПК "Транспорт" Добромир 
Джиков обясни, че от следващия месец започват консултациите за определяне на цената за таксиметров превоз за следващата година и това може да промени нещата за бранша.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: