Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
7 бели гълъба излетяха за годишнина от освобождаването на медиците ни
Автор: Екип Varna24.bg 12:02 / 24.07.2015Коментари (0)819
Седем бели гълъба излетяха в небето над Варна на входа на Морската градина. Те бяха пуснати в чест на 8-годишнината от завръщането на медиците ни от Либия. Инициативата е на популярният с нестандартните си хрумвания варненец Росен Марков, който дни наред стоеше пред Либийското посолство в София, докато родните лекари страдаха в либийския затвор.
 
"Тази сутрин се чух с всички медици, добре са, живеят и работят, някои са на почивка, други си гледат внучетата вече, щастливи са", каза за Varna24.bg Росен. 

Своеобразното обяснение в любов на варненеца стъписа минувачите, а мнозина снимаха за спомен децата си с пернатите красавци. 

Припомняме, че на 24 юли 2007 година Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и Ашраф ал-Хаджудж се завърнаха в България, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над 8 години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция. Българите бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 година заради обвинение в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

В 06:29 на 24 юли 2007 френският президент Никола Саркози официално обявява, че представителите на Францияи ЕС са се споразумели с либийското правителство шестимата затворници да бъдат екстрадирани от Либия (както и това Либия да позволи на българския доктор, който вече не е в затвора, да напусне страната).

В 9:51 ч. осъдените медици се завръщат в България на борда на френския правителствен самолет (тип Еърбъс А319-115X(CJ) с регистрация F-RBFB), придружавани от техни роднини, комисаря на ЕС по външни отношенияБенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози. В 10:35 часа, тогавашният министър на външните работи Ивайло Калфин прочита указ, с който президентът Георги Първанов помилва българските медици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: