Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
7 са новите почетни граждани на Варна, ето кои бяха удостоени със званието
Автор: Екип Varna24.bg 12:02 / 27.07.2017Коментари (0)1574
©
Седем души са новите почетни граждани на Варна. С престижното звание ще бъдат удостоени певецът Филип Киркоров, бившият ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н. инж. Асен Недев, председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски, шампионката Елица Янкова, археологът проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ "Черноризец Храбър", и бившият кмет на район "Приморски" Пламен Градинаров. Това реши във втория ден на заседанието си Общинският съвет във Варна.

Филип Киркоров получава признанието за безспорния му принос за популяризиране на Варна и България по света. Проф. Асен Недев е отличен за дългогодишната му работа и научните му постижения, както и за издигане авторитета на Техническия университет. Елица Янкова се удостоява за успехите й в областта на свободната борба и приноса й в развитието на варненския спорт. Бившият общински съветник Пламен Градинаров, който тази година навършва 70 години, е отличен за заслугите му към военноморското дело на България и обществената му дейност.

На д-р Милен Врабевски званието се присъжда за приноса му в българската култура и образование като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. Проф. Казимир Попконстантинов ще получи отличието за заслугите му като университетски преподавател, архиелог медиевист и епиграф. Проф. Анна Недялкова е удостоена със званието за издигане престижа на Варненския свободен университет.

На днешната сесия съветниците одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак "За заслуги към Варна" - златен, ще бъдат удостоени Народно читалище "Просвета - 1927" в "Аспарухово", директорът на СУ "Климент Охридски" Петко Петков, доайенът на "малкия тенис" Антон Радушев, както и дългогодишният изпълнителен директор и оперативен ръководител на Сдружението от спортни клубове "Черно море" Бончо Бончев.

Почетен знак "За заслуги към Варна" - сребърен, ще получат Христина Стоева - писател, поет и преводач, и Иван Иванов - зам.председател на ОСК "ЖСК-Спартак", реши местният парламент.

Званията и знаците по традиция ще бъдат връчени на празника на Варна - 15 август.

Удостоените със званията "Почетен гражданин на Варна" и "За заслуги към Варна" се вписват в Почетната книга на Общината.

Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и 5 000 лева.

На удостоените с почетния знак "За заслуги към Варна" се връчва удостоверение за отличието и нагръден знак с лента. Паричната премия за носителите на златния почетен знак е 3 000 лева, а за носителите на сребърния - 2 000 лева.

 

Кратки биографии на личностите, предложени за удостояване със званието "Почетен гражданин".

Д-р Милен Врабевски - филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. Той е основател и председател на Фондация "Българска памет", която работи за националното самочувствие на младите българи и за европейската интеграция на българската диаспора по света. Във Варна, откъдето е родом, д-р Врабевски организира серия обучителни курсове с българчета от Украйна, Молдова и Сърбия, през които са преминали 5000 младежи и девойки. Негова е и благотворителната фондация "Искам бебе" - основен партньор на варненския общински фонд "Инвитро".

Филип Киркоров - певец, композитор, актьор и продуцент. Безспорен е приносът му за популяризиране на Варна и България по света. През 2000 г. е обявен за посланик на добра воля на ООН. През 2008 г. е удостоен със званието "Народен артист на Руската федерация", като никога не е пропускал да подчертае, че корените му са от Варна. Киркорове е осемкратен носител на "Овация", петкратен носител на "World Muzic Awards", като най-популярен изпълнител на Русия, многократен носител и на "Золотой граммофон", както и на много други награди. Той е най-продаваният руски изпълнител за всички времена.

Проф. д.т.н. Асен Недев - преподавател, автор на учебници, ректор на Техническия университет - Варна в периода 1991 - 1999 г. Проф. Недев е автор на 15 учебника и 2 книги. Бил е ръководител на 22 докторанти и над 50 дипломанти, ръководител на повече от 30 научни изследвания и на 34 международни проекта с над 200 студенти и преподаватели. Член на Висшата атестационна комисия, на Международната академия по информатизация към ООН, на много национални и научни съвети.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова - президент на ВСУ "Черноризец Храбър". Учредител е на Асоциацията на българските частни висши училища и активен член на български и международни професионални организации и сдружения. Носител на редица почетни национални и международни отличия, сред които почетен знак на президента на България, награда "Варна", доктор хонорис кауза на университета Алмамер в Полша и др. Тя е първият ректор на български университет, приет за пълноправен член на Клуба на ректорите на Европа.

Елица Янкова - състезател по борба свободен стил в категория до 48 кг. Спортните успехи на варненката са многобройни. През 2013 г. печели световната титла в София и сребърно отличие от Европейското първенство в Скопие. Следващата година е бронзова медалистка на Европейското първенство в Катовице, а през 2015 г. заема второ място на Европейските игри в Баку. Кулминацията в досегашната й спортна кариера е бронзовият медал от Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов - университетски преподавател, археолог медиевист и епиграф. Като изследовател на Средновековието проф. Попконстантинов има значим принос за Варна с проучванията си на два от най-големите средновековни манастири - край с. Равда, Провадийско, и във варненската местност Караач теке (Пчелина) - обект, по-популярен като Княжеския манастир. Своите находки проф. Попконстантинов представя на международни изложби и форуми, като по този начин популяризира културно-историческото наследство на Варна. Носител е на множество награди.

Пламен Градинаров - военен, районен кмет и общински съветник във Варна. Той е потомствен офицер, завършил ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". 21 години е служил във Военноморските сили на България. Бил е председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Варна, удостоен е със званието "Почетен гражданин на Българската армия" и е носител на наградата "Г.С. Раковски" за военнонаучен труд. От 2005 до 2011 г. е кмет на район "Приморски", а в периода 2011 - 2012 г. е общински съветник.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: