70 деца от уязвими семейства във Варна получават топъл обяд от днес

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:57 / 19.11.2019
1319
От днес стартира в ОУ "Св. Ив. Рилски“ във Варна официално откриване на Програма на БЧК Варна "Топъл обяд за ученици през учебната 2019/2020“.

Програмата се провежда в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и предоставя топъл обяд на 70 ученика в ОУ "Св. Ив. Рилски“ от семейства в уязвимо положение за 75 учебни дни. Учениците са подбрани от училищна комисия, в партньорство с Бюрото за социална закрила "Победа“ при ДСП Варна, по критерии, посочени в Правилника на БЧК за предоставяне на храна:

Ученици с безработни един или двама родители/настойници, осиновители, попечители/;

Ученици, които са сираци, полусираци или деца на самотни родители;

Ученици и/или техни родители с физически или психически увреждания;

Ученици, застрашени от отпадане от образователната система.

Това са деца, редовно посещаващи училища, които са в риск по един или повече от посочените критерии.

Решението на ОблС на БЧК Варна за реализиране на проекта в това училище бе взето въз основа на отчитане на обстоятелството, че в него се обучават висок процент ученици от уязвима общност на населението във Варна каквато е ромската и от район, където са предприети законови действия за премахване на незаконно построени и обитавани жилища, което обуславя промени в местоживеенето и крие рискове за обхвата на децата за образование.

Проектът на ОблС на БЧК Варна за уч. 2019/2020 г., на обща стойност 14 175 лв., е одобрен от НС на БЧК и се осъществява благодарение на фондонабиране чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, собствено фондонабиране във Варна за програма "Топъл обяд" и на парично дарение от чуждестранно лице - дарител от Австрия. Наред със социалната подкрепа за хранене, проектът предвижда и съпътстващи дейности – подкрепа на учениците в уязвимо положение с дрехи и учебни пособия от хуманитарни помощи и дарения; развиване на умения по ПДП и за превенция на водния травматизъм.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).