8-милионен град иска да си сътрудничи с Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:58 / 23.07.2018
2759
Делегация от град Шенянг, Китай, водена от г-н Жингуй Жанг – вицепрезидент на Китайска народна политическа консултативна конференция на града, се срещна днес с кмета на Варна Иван Портних. По време на разговорите гостът съобщи, че в изпълнение на държавната политика и инициативата 16+1, град Шенянг предлага установяване на отношения  на сътрудничество с Варна в сферата на икономиката, културата, образованието и туризма. Той отправи покана към кмета на Община Варна за участие в 18-та конференция на кметовете WWCAM Mayors Conference, която ще се проведе в китайския град през септември тази година. Споделено бе, че градът е регионален център в Североизточен Китай, с население 8.3 милиона души,  с развита образователна инфраструктура и икономика, с приоритетни отрасли автомобилостроене, високи технологии, иновации, свободна търговска зона.

Кметът Иван Портних представи накратко приоритетите и предизвикателства пред Варна, като запозна гостите с развитието на инфраструктурата, туризма, образованието, както и с възможностите на новосъздадените икономически зони. По отношение на сътрудничеството с Китай, кметът на Варна представи на гостите добри практики от дългогодишното партньорство с побратимения град Нинбо в сферата на образованието, включително подписани двустранни споразумения между университети от двата града,  културата и обмена на добри практики между администрациите.

Участниците в срещата се обединиха около общото желание за развитие на двустранните отношения между България и Китай, в частност между Варна и Шенянг, като в бъдеще ще се предлагат конкретни идеи и проекти за сътрудничество между двата града във всички сфери на обществения живот.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).