8 млн. лева ще струва II етап от ремонта на вълнолома във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:27 / 16.11.2016
1298
След първите 100 метра от варненския вълнолом трябва да продължи ремонтът и на останалите 805 м, за които според проекта трябват около 8 млн. лева. В края на съоръжението е разположен Фарът, където има пропадане и трябва да се укрепи, каза за "Труд" шефът на ДП"Пристанищна инфраструктура във Варна Румен Арабаджиев.

Остава да се завърти процедурата по ЗОП от ДППИ в София, като обществената поръчка е голяма и ще бъде обявена и в европейски медии. Укрепената първа част от брега до чупката на вълнолома и красивата пасарелка издържа отлично последното сериозно изпитание в неделя, когато имаше силен ураганен вятър и щормово предупреждение, посочи шефът на държавното предприятие във Варна.

Ремонтът, започнал в края на миналата година, беше първи етап от възстановителните дейност и се извърши с бетонни тетраподи, които тежаха около 4 тона към брега, а навътре в морето ставаха все по-тежки. Те се поставяха с тежка техника, но в част от дейностите участваха и водолази. Първият етап струваше около 1.1 млн. лева, като проектът за укрепване на целия вълнолом е дело на Центъра за проектиране и научни изследвания към Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Вълноломът на Варна е връстник на пристанището и е над 100-годишен, като изграждането му започва от есента на 1896 г. до август 1901 г. Няколко дни по-късно той е потънал с 4 метра и последвало възстановяване, като е разширена основата му, поставен е и фар, построили и перпендикулярния на него южен вълнолом. Преди години фарът е заменен с нов, под който с лице към морето се вижда мозайка от цветни камъчета с лика на Св. Николай Чудотворец, осветен на 19 декември 1994 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).