8 жалби в съда блокират плана на "Чайка"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:41 / 15.06.2015
2034
Цялостната разработка на плана за "Чайка" няма да влезе в сила, докато съдът не се произнесе по жалбите, пуснати от граждани срещу конкретни обекти в него. Днес е последният ден, в който гражданите могат да обжалват части от ПУП-а и до момента са подадени 8 жалби.

След поредните оспорвания може да стартира работа само в районите, срещу които няма възражения. Това съобщи главният архитект на Община Варна Виктор Бузев, предаде репортер на Varna24.bg.

Стана ясно, че конфликтната територия, където хората се опасяват, че ще изникнат много нови строежи, е предвидена всъщност за нов парк в квартала. Именно там обаче са били реституирани 5 имота и техните стопани предвиждат изграждането на нови обекти. За да бъде опазена територията общината е компенсирала собствениците с терени в друга част на района. Ако обаче съдът се съобрази с жалбите, пуснати от граждани и се разпореди имотите да бъдат върнати на старите места, планът на новия парк ще бъде блокиран, уточни Бузев.

Според него нямало опасност в частните терени да бъдат вдигнати големи кооперации, тъй като имало комплекс от фактори и изисквания, които трябва да бъдат спазени като отстояния и наличие на паркоместа, а въпросните територии не позволявали такова мащабно строителство.

"Има много време, докато първият бетоновоз влезе в "Чайка". Докато се разпореди съдът, докато се направят нови проекти за евентуално застрояване и всичко мине по каналният ред ще мине много време", коментира още архитектът.

С оспорванията може да бъде блокирана и работата по много общински обекти в района като разширяването на детски градини и изграждането на спортни  и детски площадки.

В социалните мрежи жителите на квартала коментирали, че изграждането на подземни паркинги можело да подкопае основите на блоковете им. По този повод арх. Бузев сподели, че това е немислимо и само ако бъде намерено финансиране изграждането на подземните съоръжения ще стартира.

"Преди 45 години, когато е строен квартала, е имало по два автомобила на вход, сега има по два на семейство, така че проблемът с паркирането в тозирайон е изключително сериозен", каза Бузев.

Припомняме, че жителите на квартала излязоха на масов протест и блокираха в събота пътя за Златните, за да изразят опасенията си от бетонирането на района.

Главният архитект увери, че разработката предвижда повече зеленина и нова инфраструктура и няма място за притеснения.
 
Планът на район "Чайка" бе разработван в продължение на 10 години от 2005 г. до 20015 г. През 2013 г., след публикуването му в Държавен вестник, съдът разглежда 45 възражения и проектът е върнат за нови поправки. След корекцията отново е подложен на гласуване и местният парламент го приема през март тази година. На 15 май разработката бе публикувана в Държавен вестник и за пореден път провокира общественото недоволство .

Виж коментарите (2)

Още по темата (37):
30.05.2022 Протестиращите от "Чайка" намериха общ език с кмета, пренасочват гнева
си
29.05.2022 Кметът обясни на протестиращите от "Чайка" откъде идва проблемът с лошата инфраструктура
27.05.2022 Протестиращите от "Чайка" затварят отново пътя за "Златни пясъци" в неделя
10.04.2022 Десетки жители на кк "Чайка" протестираха срещу безобразното състояние на инфраструктурата в района
10.04.2022 Живеещите в "Чайка" отново протестират днес! Готвят се да затворят пътя за Златни пясъци
18.03.2022 В "Чайка" пак на протест: Уморихме се да оцеляваме в лунен пейзаж! Затваряме пътя за Златни пясъци!
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).