Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
80-годишен стоматолог се завърна във Варна след околосветско пътешествие по море
Автор: Пламена Николова 20:42 / 17.05.2017Коментари (1)5774
Именитият ни мореплавател д-р Васил Куртев акостира на Морска гара Варна днес около 18 часа. Той беше посрещнат след повече от 2 години в морето тържествено от семейството си, десетки варненци и духовия оркетър на ВМС, предаде репортер на Varna24.bg.

"Много съм щастлив. Обичам ви. Изминах 26 000 морски мили. Най-трудно беше, когато се завръщах. Голям трафик, много кораби, за сам човек-изключително трудно. Имах доста неприятности, но всичко се размина благополучно. 

80-тия ми юбилей, който отпразнувах сам в морската шир в средата на Индийския океан, почетох с това, което Господ дал. Сега, тук, в този момент, се чувствам много по-млад", каза при стъпването си на Морска гара стоматологът Васил Куртев, който е от Каварна. 

Д-р Куртев предприе своето самотно плаването на 5 август 2015 година с яхтата "Одесос". В края на миналата седмица той прекоси пролива Дарданели и така на практика затвори кръга на околосветската си обиколка.

Д-р Васил Куртев е трикратен носител на приза Златен глобус "Кор Кароли" за най-добро българско морско ветроходно постижение.

"Свързан съм с морето с всички мои планове. Първият глобус получих, когато обиколих Черно море сам. Моето плаване започна от Варна и искам да свърши тук. Защото пред мен няма много време. От тук нататък може би моите плавания ще са кратки и никога вече сам.", каза д-р Куртев в завидно настроение и здраве. 

"В Червено море бяха най-тежките ми приключения. Времето беше много непостоянно. На моменти нямаше никакъв вятър, а на моменти духаше силно. Имаше една пясъчна буря, при която видимостта спадна до 300 м. на хоризонта и държа дълго време и през нощта. За съжаление имах много различни неприятности, в различни случаи си мислех даже, че не ми върви. Но после вярвах, че не е така, щом успявам да се справя с толкова трудности. 

В средата на Атлантическия океан ми се счупи руля. И се чудех сам как ще карам яхтата. Имах електронен, но аз не му вярвах. А той се оказа много добър. Но в първия момент мисълта, че оставаш насред вълните, без да можеш да хапнеш нещо, без да можеш да си починеш, е ужасна. В момента си мечтая да похапна българско сирене и кисело мляко. Аз изпълних своята мечта.", допълни възрастният мореплавател.

Той сподели още, че от детските си години е мечтал да има малка лодка. Това по онова време било невъзможно. Затова си наумил, че може сам да си направи и започнал да събира "джунджории". 

"Нищо не стана от тази мечта. И няколко следващи мечти не се осъществиха. Но полека лека натрупах опит и съм направил сам няколко яхти", допълни д-р Куртев. 

Той каза още, че в трудни моменти се е оповавал на Бог.

Днес духовитият мореплавател получи специалният приз на "Варна-Европейска младежка столица.

Той беше поздравен от името на всички ветроходци от Яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев".

"Изразяваме благодарността си към Вас, че избрахте за първо пристанище на завръщането си гр. Варна. Има нещо нещо символично, че това се случва в юбилейната за нас година, когато ще се навършат 40 години от плаването на нашия патрон. Радвахме се с вас, когато преминавахте през океаните и моретата с яхтата "Одесос" по безупречен начин, развявайки българския флаг в различни екзотични държави. Вие се превърнахте в символ на българското ветроходство и утвърждаването на нашата държава като морска страна", се казваше в поздравлението.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лиляна Русинова
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: