Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
80% от варненските първолаци по цял ден на училище
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 14.09.2010Коментари (0)1260
© Varna24.bg
Между 80 и 90 на сто от първокласниците във Варна ще могат да прекарват по цял ден в училище. Горе-долу такова е положението и в останалите общини в региона, казаха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Въвеждането на новата организация на учебния процес бе отложено заради недостатъчния капацитет на учебните сгради. На този етап мярката има пожелателен характер и се реализира при наличие на условия и при желание от страна на родителите. По същия начин стои въпросът със задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца. Специално за четирите най-големи български града бе направена отсрочка от две години. Същевременно голяма част от родителите предпочитат учебните заведения, в които е създадена организация за целодневни занятия. Така от една страна за децата ще се полага грижа през целия ден, а от друга - ще могат да навлязат много по-бързо в учебния процес. Въпреки че мярката има пожелателен характер, правителството задели 7,5 милиона лева в нейна подкрепа. Като финансова помощ от държавата школата с целодневно обучение могат да разчитат на 427 лв. за всяко дете за бюджетната година.

Едно от вижданията на община Варна за въвеждане на целодневно обучение е разширяването и дострояването на учебните сгради. Обмисля се и вариант за намаляване броя на паралелките през следващите години. Съществува и идея за построяване на ново училище, но вероятно реализацията й ще се случи на по-късен етап. Въвеждането на целодневното обучение, което според вижданията на образователното министерство трябва да се осъществи в целия начален курс, ще става поетапно, заявяват от общината. Както е известно, учебните сгради в града се ползват оптимално, като има няколко, в които се помещават две школа. Няма притеснения за старта на учебната година, казаха още от РИО. След реализираните проверки за готовността на школата били направени предписания за премахване на изсъхнали клони в и край училищните дворове, окосяване на тревата и други.

Междувременно шефът на просветната дирекция в община Варна Радослав Тасков реши да смени попрището. Той вече е част от общинското предприятие "Инвестиционна политика", а досегашният му пост е поверен временно на Анна Николова.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: