80% от варненските първолаци по цял ден на училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 14.09.2010
1264
Между 80 и 90 на сто от първокласниците във Варна ще могат да прекарват по цял ден в училище. Горе-долу такова е положението и в останалите общини в региона, казаха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Въвеждането на новата организация на учебния процес бе отложено заради недостатъчния капацитет на учебните сгради. На този етап мярката има пожелателен характер и се реализира при наличие на условия и при желание от страна на родителите. По същия начин стои въпросът със задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца. Специално за четирите най-големи български града бе направена отсрочка от две години. Същевременно голяма част от родителите предпочитат учебните заведения, в които е създадена организация за целодневни занятия. Така от една страна за децата ще се полага грижа през целия ден, а от друга - ще могат да навлязат много по-бързо в учебния процес. Въпреки че мярката има пожелателен характер, правителството задели 7,5 милиона лева в нейна подкрепа. Като финансова помощ от държавата школата с целодневно обучение могат да разчитат на 427 лв. за всяко дете за бюджетната година.

Едно от вижданията на община Варна за въвеждане на целодневно обучение е разширяването и дострояването на учебните сгради. Обмисля се и вариант за намаляване броя на паралелките през следващите години. Съществува и идея за построяване на ново училище, но вероятно реализацията й ще се случи на по-късен етап. Въвеждането на целодневното обучение, което според вижданията на образователното министерство трябва да се осъществи в целия начален курс, ще става поетапно, заявяват от общината. Както е известно, учебните сгради в града се ползват оптимално, като има няколко, в които се помещават две школа. Няма притеснения за старта на учебната година, казаха още от РИО. След реализираните проверки за готовността на школата били направени предписания за премахване на изсъхнали клони в и край училищните дворове, окосяване на тревата и други.

Междувременно шефът на просветната дирекция в община Варна Радослав Тасков реши да смени попрището. Той вече е част от общинското предприятие "Инвестиционна политика", а досегашният му пост е поверен временно на Анна Николова.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).