90 филма се завъртат в 24-тия фестивал "Любовта е лудост"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:44 / 02.06.2016
1402
На пресконференция, посветена на предстоящия XXІV Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" 2016, художественият директор на фестивала, проф. Александър Грозев, сподели интересна информация около селектираните конкурсни филми, членовете на журито и филмовите панорами.

Тази година фестивалът ще се състои в периода от 26 август до 4 септември.

С награда за принос в българското кино ще бъде удостоена голямата българска актриса Доротея Тончева.

В програмата на фестивала са включени два документални филма - посветени на актрисата Гинка Станчева и на актьора и режисьор Иван Андонов.

Ще почетем и 90-годишнина от рождението на режисьора Христо Христов, затова ще има филми, свързани с неговото творчество.

Получихме предложение от Полша да включим в конкурсната програма продължението на филма "Писма до Дядо Коледа ". Преди три години "Писма до Дядо Коледа" получи награда от нашия фестивал.

В конкурсната програма, която традиционно включва 12 филма, ще покажем испанския филм на режисьорката Даниела Ортис "Булката" по творчеството на Федерико Гарсия Лорка. Даниела Ортис също е участвала с филм на предишно издание на МФФ "Любовта е лудост".

Една от изненадите, с която бихме искали да стартираме фестивала е новият филм на режисьора на "Корави старчета" Ивайло Пенчев. Неговият нов проект "Летовници" е комедия с участието на актьорите Анета Сотирова, Филип Аврамов, Георги Мамалев, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов и други. Сюжетът е морски, действието се развива в хотел.

Във фестивала участват около 90 филмови заглавия.

В зала "Пленарна" на Община Варна ще се прожектират български филми с участие на изявени родни актьори, а преди прожекцията ще има срещи с публиката.

В зала 1 на Фестивален и конгресен център, по регламент, ще се прожектират 12-те конкурсни филма, а в зала "Европа" ще покажем на варненци и гостите на града отличени филми от престижни международни фестивали.

Членове на журито, потвърдили своето присъствие са:
Сценаристът на филма "Никой не иска нощта", копродукция между Испания, Франция и България, Мигел Барош. В главната роля е актрисата Жулиет Бинош. С "Никой не иска нощта", миналата година, беше открит фестивала в Берлин.
Друг член на журито е италианският кинокритик и журналист Микеланджело Месина, директор на интересен филмов фестивал в Италия - Ишия.
Третият член на журито е арменският режисьор Харутюн Хачатрян - директор на филмов фестивал в Ереван.

В конкурсната програма е включен белгийски филм с участието на Лидия Инджова - "Хотел Проблемски", който е показван на фестивала в Ротердам.

Ще бъде представен и най-новият филм на режисьора Владимир Щериянов "Лабиринти на любовта".

Предвидена е панорама с най-добрите романтични филми на полския режисьор Анджей Вайда по повод неговата 90-годишнина.

Професор Грозев сподели още, че се водят преговори с Казахстан за представянето на филм с участието на Питър О'Тул. "Това е неговата последна роля, филмът е екшън и заснет по най-добрите образци в тази посока. Надяваме се да задоволим вкуса на варненските ценители на седмата муза."

За първи път тази година във фестивала ще участват предложения от Чили - две филмови предложения.

Програмата на фестивала включва най-добрите съвременни образци на световното кино.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).