Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
90-годишна тъкачка, герой на социалистическия труд, не стана почетен гражданин на Варна
Автор: Пламена Николова 10:58 / 04.08.2016Коментари (0)3227
© Varna24.bg
Скандал беляза гласуването на почетните граждани на Варна по време на заседание на Общинския съвет днес, предаде репортер на Varna24.bg.

Ябълката на раздора се оказа кандидатурата на 90-годишната бивша тъкачка - герой на социалистическия труд Маруся Тодорова. Гражданка заяви в залата, че комунистически кадър няма заслуги за престижното отличие.

Общинският съветник Григор Григоров нарече Маруся Тодорова "тъкачка", а другия номиниран за почетен гражданин Керан Михалев - "рекетьор".

"На бай Керан съм му плащал рекет. Подиграват се с паметта на хора с истински заслуги към града и предлагат измислени герои", заяви Григоров от трибуната.

Мнения за и против разгорещиха дебатите в залата. В края на дискусията обаче съветниците не удостоиха възрастната варненка с почетното отличие. 

Маруся Чакърова, която тази година ще празнува 90-годишен юбилей, е носител на ордена "Герой на социалистическия труд". Още на 15 години започва работа като тъкачка в ТК "Първи май" в квартал "Аспарухово", а по-късно работи там като инженер. В средата на 60-те години на миналия век оглавява софийската фабрика "Българска коприна". Двама мандата е народен представител - от 1962 до 1971 г. Освен "Герой на социалистическия труд" е носител още на два сребърни и един златен ордена на труда, както и на два "Георги Димитров". Носител и на званието заслужил деятел на леката промишленост.

Спортистът и треньор по борба Керан Михалев също не бе одобрен за почетното гражданство.

Ето и личностите, които бяха удостоени с почетното звание:
Художникът и педагог Радко Мурзов, специалистът по инженерна инфраструктура Димчо Димов, компютърният експерт Артур Кордон (за постиженията му в областта на астрономията) и диригентът и музикален педагог маестро Борислав Иванов за приноса му в развитието на оперното изкуство.

Художникът Радко Мурзов е предложен заради неуморната му творческа и педагогическа дейност в продължение на 45 години. Има десетки самостоятелни изложби, като работи в областта на кавалетната и монументална живопис, рисунката, пластиката и графиката. Ръководител е на детска школа по живопис, носител е на наградата "Варна" в областта на културата.

65-годишният проф. Артур Кордон е номиниран заради приноса му в областта на науката. Той е един от основателите и дългогодишен председател на астроклуб "Канопус" към Варненската обсерватория. От 1992 г. живее и работи в САЩ. Признат е като един от лидерите на приложение на системите с компютърен интелект в индустрията, автор е на научни книги и множество публикации. Инициатор на т.нар. "Сатирично законодателство", в което се дефинират законите на "кутсуза" в различни области. В книгата му "Маркология" са събрани дефинираните от него закони на Марко Тотев.

Димчо Димов е предложен за почетното звание заради приноса му в изграждането на значими обекти от техническата инфраструктура на Варна. Сред тях са ремонтите на централни булеварди, реконструкцията на Спортна зала, благоустрояването на кварталите "Чайка" и Възраждане", изграждането на алейната мрежа в Морската градина, "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена". 71-годишният Димов е работил близо три десетилетия в "Инжстрой", като от 1978 до 1992 г. оглавява компанията.

Маестро Борислав Иванов е номиниран заради заслугите му към варненска опера в качеството си на неин директор, главен художествен ръководител и диригент. В своята кариера той е дирижирал над 2000 спектакъла. Носител е на редица национални и международни награди, сред които и най-високото отличие на Германия Орден за заслуги първа степен. Тази година Иванов празнува 85-годишен юбилей.

С почетен знак "За заслуги към Варна" - златен ще бъдат удостоени Екатерина Чешмеджиева - балет майстор, Ламбрин Сотиров - издател и читалищен деец, Свилен Стоянов - актьор и театрален педагог, Росен Донев - фотограф и Арсений Арсов - тенор. Наградите ще бъдат връчени на празника на Варна - 15 август.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: