90-годишна тъкачка, герой на социалистическия труд, не стана почетен гражданин на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:58 / 04.08.2016
3263
Скандал беляза гласуването на почетните граждани на Варна по време на заседание на Общинския съвет днес, предаде репортер на Varna24.bg.

Ябълката на раздора се оказа кандидатурата на 90-годишната бивша тъкачка - герой на социалистическия труд Маруся Тодорова. Гражданка заяви в залата, че комунистически кадър няма заслуги за престижното отличие.

Общинският съветник Григор Григоров нарече Маруся Тодорова "тъкачка", а другия номиниран за почетен гражданин Керан Михалев - "рекетьор".

"На бай Керан съм му плащал рекет. Подиграват се с паметта на хора с истински заслуги към града и предлагат измислени герои", заяви Григоров от трибуната.

Мнения за и против разгорещиха дебатите в залата. В края на дискусията обаче съветниците не удостоиха възрастната варненка с почетното отличие. 

Маруся Чакърова, която тази година ще празнува 90-годишен юбилей, е носител на ордена "Герой на социалистическия труд". Още на 15 години започва работа като тъкачка в ТК "Първи май" в квартал "Аспарухово", а по-късно работи там като инженер. В средата на 60-те години на миналия век оглавява софийската фабрика "Българска коприна". Двама мандата е народен представител - от 1962 до 1971 г. Освен "Герой на социалистическия труд" е носител още на два сребърни и един златен ордена на труда, както и на два "Георги Димитров". Носител и на званието заслужил деятел на леката промишленост.

Спортистът и треньор по борба Керан Михалев също не бе одобрен за почетното гражданство.

Ето и личностите, които бяха удостоени с почетното звание:
Художникът и педагог Радко Мурзов, специалистът по инженерна инфраструктура Димчо Димов, компютърният експерт Артур Кордон (за постиженията му в областта на астрономията) и диригентът и музикален педагог маестро Борислав Иванов за приноса му в развитието на оперното изкуство.

Художникът Радко Мурзов е предложен заради неуморната му творческа и педагогическа дейност в продължение на 45 години. Има десетки самостоятелни изложби, като работи в областта на кавалетната и монументална живопис, рисунката, пластиката и графиката. Ръководител е на детска школа по живопис, носител е на наградата "Варна" в областта на културата.

65-годишният проф. Артур Кордон е номиниран заради приноса му в областта на науката. Той е един от основателите и дългогодишен председател на астроклуб "Канопус" към Варненската обсерватория. От 1992 г. живее и работи в САЩ. Признат е като един от лидерите на приложение на системите с компютърен интелект в индустрията, автор е на научни книги и множество публикации. Инициатор на т.нар. "Сатирично законодателство", в което се дефинират законите на "кутсуза" в различни области. В книгата му "Маркология" са събрани дефинираните от него закони на Марко Тотев.

Димчо Димов е предложен за почетното звание заради приноса му в изграждането на значими обекти от техническата инфраструктура на Варна. Сред тях са ремонтите на централни булеварди, реконструкцията на Спортна зала, благоустрояването на кварталите "Чайка" и Възраждане", изграждането на алейната мрежа в Морската градина, "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена". 71-годишният Димов е работил близо три десетилетия в "Инжстрой", като от 1978 до 1992 г. оглавява компанията.

Маестро Борислав Иванов е номиниран заради заслугите му към варненска опера в качеството си на неин директор, главен художествен ръководител и диригент. В своята кариера той е дирижирал над 2000 спектакъла. Носител е на редица национални и международни награди, сред които и най-високото отличие на Германия Орден за заслуги първа степен. Тази година Иванов празнува 85-годишен юбилей.

С почетен знак "За заслуги към Варна" - златен ще бъдат удостоени Екатерина Чешмеджиева - балет майстор, Ламбрин Сотиров - издател и читалищен деец, Свилен Стоянов - актьор и театрален педагог, Росен Донев - фотограф и Арсений Арсов - тенор. Наградите ще бъдат връчени на празника на Варна - 15 август.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).