Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
АГ болницата във Варна с 50-годишен юбилей, ето как започва всичко
Автор: Велизара Ангелова 18:06 / 07.04.2024Коментари (0)1188
©
Втората по големина и единствената извън столицата специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология е открита на 7 април 1974 г., а днес празнува своя 50-годишен юбилей. По този повод от болницата рзкриха малко повече от историята на нейното създаване, като споменаха и някои от безспорните и постижения:

Историята на болничната акушеро-гинекологична помощ в град Варна датира от началото на далечната 1927 г., когато е открит първият общински Майчин дом в града, помещавал се в крило на болницата на Парашкева Николау. С течение на годините се оказва, че родилното отделение не може да обслужва нарастващия брой пациенти.

Благодарение на всеотдайността на главния лекар д-р Георги Стоянов, през 1974 г. Министерството на народното здраве разкрива нова съвременна специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология, която да задоволява медицинските потребности на населението в цяла Североизточна България, споделят от болничното заведение.

През всичките тези години АГ болница е символ на високо ниво на майчино и детско здравеопазване в Североизточна България. Към днешна дата болницата е изцяло реновирана и оборудвана с високоспециализирана апаратура. В АГ болница се лекуват бременни жени с тежка патология на бременността и раждането.

Родилното отделение осигурява висококачествени грижи, индивидуално отношение, удобства и уют, от които всяка бъдеща майка се нуждае. Отделението разполага с предродилни сектори, родилни зали за нормално раждане, операционен бокс за цезарово сечение, интензивен сектор за следродилни и следоперативни грижи, както и комфортен болничен стационар за престой и възстановяване. Освен битовите удобства и високоспециализирана апаратура, пациентките получат адекватна медицинска помощ от специалисти с богат опит и висока квалификация.

В болницата се намира и единственото за региона, отделение по неонатология с III ниво на компетентност, съгласно медицинския стандарт. В интензивното отделение се лекуват новородени с ниско и екстремно ниско тегло при раждане, както от Варна, така и от цяла Североизточна България. Освен с модерна и високоспециализирана апаратура за лечение, в отделението работят екип от отлични специалисти, които ежеминутно полагат грижи за най-малките ни пациенти.

Лечебното заведение е едно от водещите при лечението на гинекологични заболявания, включително и онкогинекология. През последните години в АГ болница - Варна нараства делът на миниинвазивните ендоскопски оперативни интервенции.

В отделение "Гинекология“ всекидневно се прилагат най-съвременни оперативни технологии с високоспециализирано оборудване, уникално за областта - хистероскопски морселатор "Бигати шейвър“, прилагащ се за лечение на субмукозни миомни възли, полипи и съвременен лапароскопски сет за диагностика и оперативно лечение на множество гинекологични заболявания. В СБАГАЛ - Варна се намира и единственото отделение в Североизточна България по високо рискова бременност, където се лекуват бременни с усложнения по време на бременността и придружаващи заболявания.

Всички специалисти в АГ болница – акушеро-гинеколози, анестезиолози, неонатолози, както и специалистите по здравни грижи са с профилирана насоченост и голям опит в диагностиката и лечението на акушеро-гинекологичната и неонатологичната практика.

В СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов – Варна“ успешно се развиват нови здравни услуги като: фетална морфология на плода; изследване на хормони; цитопатохистологични изследвания; микроинвазивна лапароскопска хирургия – диагностична и терапевтична; извършване на трансвагинална лапароскопия; хистероскопии; течностно базирана цитология – LBS; вземане на стволови клетки от кръв на пъпна връв; късно проследяване на рискови новородени; изследване на слуха на всички новородени и други.

“Отправям специална благодарност към всички лекари, акушерки, лаборанти, санитари, хората от администрацията и на целия останал персонал за усилията и всеотдайността, която влагат всеки ден в своята работа, защото добрите резултати са общо дело, в което всеки има своята роля и принос. Изказвам признателност и на нашите пациенти, които ни гласуват доверие и предпочитат нас за сбъдване на своето чудо, а именно новия живот!“ – с тези думи Управителят на СБАГАЛ – Варна, проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., поздрави своите колеги по случай юбилея на болницата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: