Администрацията погва кабеларките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 03.09.2010
1137
Община Варна ще започне масирани проверки по улиците на града за незаконно висящи между сградите кабели. "Този неприятен инцидент ще ни даде повод да проверим доколко се спазва законът", коментира зам.-кметът по инфраструктурата на общината арх. Венелин Жечев. По думите му могат да се пожалят само собствениците на онези проводници, които са прибрани плътно до стените на сградите. Зам.-кметът припомни, че още преди 3 години изтече нормативният срок за всички кабелни оператори да заменят въздушните си проводници с подземни. Забраната е за опъване на въздушни кабели в населени места с над 10 000 жители. Районните кметства и общината имат ангажимента да проверяват, но и глобите, които се налагат, са символични и не стряскат нарушителите, добави Жечев.

Той обеща още днес да докладва на кмета Кирил Йорданов за създалата се ситуация. След това двамата щели да обсъдят как е най-подходящо да се оформи разпоредбата. При нужда може да се предложи за одобрение и на Общинския съвет каза Жечев. Проучване на "Позвънете" в края на миналата година показа, че интернет и тв операторите във Варна масово газят Закона за регулиране на съобщенията и поставят въздушни вместо подземни кабели. Тогава от общинската администрация признаха, че са безсилни в прилагането на закона основно заради социалната значимост на проблема. В случай че се отрежат проводниците, много варненци ще останат без интернет и телевизия.

Санкции за нарушителите могат да налагат от Комисията за регулиране на съобщенията, като глобите могат да варират от 5000 до 50 000 лв. Те нямат право обаче да премахват изградените в нарушение мрежи.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).