Административният съд отмени текстове от наредби на общините Аксаково и Аврен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:05 / 25.11.2016
1175
Тричленен състав на Административен съд - Варна отмени разпоредбата на т.ІІ-15 Разрешения за прокопаване на тротоари, улични настилки и зелени площи от Приложение 2 Цени на услуги и права, предоставяни от Община Аксаково на физически и юридически лица по чл.6, ал.2 от ЗМДТ, към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Аксаково, последно изменена с решение № 24.3 от протокол № 24/9.09.2009 г. на Общински съвет - Аксаково. 

Съдът указва, че законодателството на РБ не предвижда възможност за издаване на такъв административен акт - разрешение за прокопаване и то не само за Община Аксаково, но и за никоя друга, не съществува правната възможност за предоставяне на такова право или услуга по смисъла на чл.6, ал.2 от ЗМДТ, поради което определянето на цена за нерегламентирани услуги и права се явява материално незаконосъобразно. 

Тричленен състав на Административен съд - Варна отмени и чл.11 от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Аврен, приета от Общински съвет - гр. Аврен, с Решение № 269/29.07.2016 г. Съдът сочи, че органът на местното самоуправление незаконосъобразно е разширил изискванията за поставяне на преместваеми обекти и разпоредбата на чл.11 от Наредбата противоречи на нормативен акт от по-висока степен - с чл.56, ал.2 от Закона за устройство на територията не е предвидено изискване за представяне и одобряване на схема от главния архитект на Общината за частни имоти, а това се отнася само за имотите държавна и общинска собственост. 

Решенията подлежат на обжалване пред Върховен административен съд с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщението до страните.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).