Административният съд във Варна предлага всички съдилища в страната да гледат данъчни дела

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:29 / 25.02.2016
1035
Данъчните дела да се гледат от всички 28 съдилища в страната, а не само от 5-те, които имат право на това. С такова предложение излиза за пореден път Административен съд Варна. Идеята е подкрепена от Висшия административен съд и е на дневен ред за разглеждане от Народното събрание - каза на среща с журналисти днес председателят на АС Варна съдия Тинка Косева. 

В момента административни дела се гледат само от съдилищата в София-град, Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас. С разпределянето им в цялата страна ще се улесни достъпа на гражданите до правосъдието - смятат варненските магистрати. От тях излиза и предложение до Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет да се увеличат таксите по административните дела, също разделени на граждански и физически, каквото е делението в момента. 10 лева е таксата за физически лица сега, 50 - за юридически.

Административен съд Варна е вторият по щатна численост на съдии и съдебни служители съд след Административен съд София град. Разглежда като първа инстанция жалби срещу подзаконови нормативни, общи и индивидуални актове. 955 дела са останали несвършени през изминалата година от постъпилите общо 4005. Запазва се тенденцията към намаляване през последните 3 години. Най-честите причини за отлагане на делата са сложност, назначаването на съдебно-счетоводни и допълнителни експертизи. В тази връзка на съдиите е препоръчано да съобразяват натовареността на вещите лица при назначаването им. С най-голям брой решени по същество дела в съда са съдиите Борислав Милачков - 134 броя, съдия Христо Койчев - 123 броя и съдия Ивета Пекова със 122.

От анализа, който представя съдът става ясно, че процентът на свършените дела в три месечен срок се е увеличил в сравнение с 2014 г. и 2013 г. Това дава основание съдебната институция да си даде много добра оценка за работата на всички съдии, както и да стигне до извода, че колегите им са използвали всички процесуални способи за увеличаване на производствата, дисциплиниране на страните, вещите лица и свидетелите и приключване на по-голям брой дела в рамките на три месечен срок.

През 2015 г. са решени по същество 3132 дела. Съдиите в АС Варна са изнасяли лекции пред ученици в горните класове с цел превенция и повишаване на информираността.

От съдебната институция припомниха, че интерес през миналата година са представлявали делата, свързани с оспорването на резултатите от проведените местни избори за кметове и общински съветници във Варна и малките общини и села в областта. Всички 34 дела са своевременно отразени. Всички постъпили жалби са разгледани в срокове.

Голямо обществено внимание са предизвикали през 2015 година и делото за местността "Кара дере", Община Бяла , делото за изменената от съда Наредба за обществения ред на Община Варна, в частта за глобите за "движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони" и делата, свързани с двете решения на Общински съвет - Варна за одобряване на ПУП-ПРЗ на кв."Чайка".



Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).