Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Административният съд във Варна с важно решение за закриването на училището в с. Николаевка
Автор: Пламена Николова 13:53 / 27.05.2021Коментари (0)2281
©
Административен съд – Варна отмени разпореждане за предварително изпълнение на Решение № 24-412 по Протокол № 24/19.05.2021г. на Общински съвет – Суворово, с което Решение  Общински съвет – Суворово е решил да се закрие ОУ “Христо Ботев“, с. Николаевка, общ. Суворово, обл. Варна, считано от 1 септември 2021 г. и учениците, които са жители на Община Суворово, да се пренасочат към СУ "Н. Й. Вапцаров“, гр.Суворово или по избор на родителите към другите училища в общината. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът намира, че разпореждането, с което е допуснато предварително изпълнение на решението на Общински съвет – Суворово е незаконосъобразно, тъй като е немотивирано. В мотивите си съдът сочи, че административният орган може да допусне предварително изпълнение на издаден от него административен акт по изключение и само при наличие на конкретно изброените условия в закона (чл. 60 ал. 2 АПК /нова, ДВ, бр. 77 от 2018 г., в сила от 01.01.2019г.), които изискват разпореждането за предварително изпълнение да се мотивира. Съдът намира, че за посочената в Решението на Общински съвет – Суворово хипотеза на чл. 60, ал. 1, предл. 2 АПК – "защита на особено важни обществени интереси“, липсват конкретни факти, които да я обуславят, както липсват и мотиви за приложението на цитирания член от закона. Освен това, съгласно разпоредба, ( чл.312 ал.6,  във вр. с чл.310 ал.1), от Закона за предучилищно и училищно образование окончателният административен акт, с който се закрива общинско училище, е заповед на Министъра на образованието и науката, като административното производство по издаването й започва по предложение на кмета на общината, след съответно решение на общинския съвет - т. е. решението на общинския съвет няма самостоятелно действие, а съставлява само част от процедурата по издаване на заповед за закриване на училище.

Предвид изложеното, със съдебен акт от 26.05.2021 г., постановен по адм. дело №1088/2021г., Административен съд – Варна отмени като незаконосъобразно разпореждането за  допускане на предварително изпълнение на Решение № 24-412 по Протокол № 24/19.05.2021г. на Общински съвет – Суворово.

 Определението  подлежи на обжалване в 7-дневен срок от получаването му пред Върховния административен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: