Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Адмирал Манушев: Гибелта на руския ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е най-голямата ни морска победа
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 25.02.2016Коментари (2)1750
©
Гибелта на руския ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е най-голямата ни морска победа. Това заяви за "Фокус" адмирал Пламен Манушев, бивш командващ Военноморските сили, депутат в 43-тото Народното събрание. 

"Руският ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е потопен преди 100 години край бреговете на Варна след успешно изпълнение на минно заграждение" обясни адмиралът. По думите му, турският крайцер "Хамидие", атакуван от торпедоносеца "Дръзки" през 1912 г., е бил възстановен по-късно в годините и е плавал отново, докато руският ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е наистина потопен. 

Адмирал Пламен Манушев припомни, че преди години, когато е бил началник на Щаба на Военноморските сили, а по-късно и командир на Военноморските сили, потопеният в български води руски ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е открит. "Научноизследователска подводна експедиция с участието на Военноморските сили, водолазен клуб, Военноморския музей и Института по океанология при БАН е установила, че корабните останки на морското дъно, източно от нос Иланджик, са на потопения през Първата световна война руски ескадрен миноносец. За обследване на кораба са били организирани двукратно няколкодневни експедиции през август и септември 2010 година с участието на водолазите и корабите на дивизиона за подводни операции на Военноморска база Варна, водолази от клуба, представители на Военноморския музей. Установено е, че корабът е бил пречупен на две и лежи на 33 м. дълбочина. 

По-добре е огледана по-голямата и лежаща на кила си кърмова част, край която са били намерени и предмети като торпеден прицел, навигационна светлина, патрони от карабина, откъртен илюминатор, гилза от снаряд. Носовата част е открита близо до кърмовата част и табелата с името на кораба е била разчетена и заснета с видеокамера. Организирана е пресконференция, на която са били обявени резултатите от експедицията, след което руската страна е била уведомена официално. 

"Отдадохме военни почести с кораби от Руската федерация по време на една от активациите на оперативната група BLACKSEAFOR", допълни адмирал Пламен Манушев. Той обясни, че при потопяването на руския миноносец са загинали над 80 матроса и офицери. Вероятно заради взрива корпусът на кораба се пречупва на две и потъва. Успелите да се спасят моряци се добират до българския бряг с две гребни лодки, където са пленени, заедно с бойния флаг на кораба. 

Пламен Манушев уточни, че плаващият след "Лейтенант Пушчин" друг руски ескадрен миноносец бързо е напуснал района, като е докладвал, че корабите са нападнати от германски подводници.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.02.2016 г.
0
 
 
Трябва ли някой българин да съжаява за победите на българската армия и флот?!?!?
0
 
 
"най-голямата ни морска победа" - това адмирала с гордост ли го казва или с безкрайно съжаление???
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зверство срещу 18-годишно момиче
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Ремонти във Варна
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: