Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Адв. Балачев: Кристиан вече е проблем на правосъдната система, на Жорко могат да му вземат само цървулите
Автор: Пламена Николова 17:17 / 04.06.2019Коментари (0)16292
© Varna24.bg
Кристиан лежи в ареста вече година и половина, момчето е в лошо психическо състояние и се поболя без да има защо. Всичко се върти около това, че е от добро семейство, затова е главният обвиняем, въпреки че извършителят на престъплението е Галин или Жорко. Но на Жорко могат да му вземат само цървулите, няма какво да му вземат друго, освен присъдата. Някой трябва да е виновен и да плати едни 80 000 лв. Това коментира адвокатът на Кристиан Тодоров, младежът обвинен в опит за убийство на охранител пред дискотека Гетсби. Ето какво още сподели адв. Бранимир Балачев за Varna24.bg:

"Досега сега сме пазили мълчание, спазвайки принципа, че докато едно дело не завърши с осъдителна присъда, не би следвало да се коментира, тъй като води до определено влияние. За съжаление не само в нашия случай, а в много случаи се получава така, че прокуратурата пуска едни информации, които дава само тяхната гледна точка. Тази информация се разпространява и се създава едно впечатление у хората, което е по-различно от това, което ще се разбере след години, когато едно дело приключи. Нашият случай е жив пример за това, защото за година и половина бяха пуснати многократно такива регулярни съобщения. В тях се твърдят едни и същи обстоятелства, а именно, че става дума за много тежко престъпление, и Кристиан Тодоров е водещ в тази ситуация. Нито едното, нито другото е вярно. Телесните увреждания, които е получил охранителят на 29 януари в дискотеката са от категорията на средните телесни повреди. Това предвижда лишаване от свобода до 5 години. Това, че един представител на прокуратурата е решил от това сбиване да направи опит за убийство е негово право да определя квалификации. Фактите са следните: три прободни рани в крака и една лека прободна рана в гръдния кош, повърхностна с проникване около 1 см. В гръдната кухина, която създава средната телесна повреда. Това, че е едва е оцелял е невярно и дори е било съмнително дали ще приемат охранителя в болница. Все пак са го приели, стоял три дни, след седмица започнал да тренира и се е върнал на работа.

Информацията, която се подава е невярна. Но това е малка част от този процес. Няма обяснения защо, след като няма спор че сбиването става между другия подсъдими въпросния охранител, защо извършителят не е на първо място на тези наранявания, няма обяснения в обвинителния акт как се е получила тази рана. Убийството е само при пряка умисъл. Нашите съмнения са относно правомерното и безпристрастно поведение на прокурора, който води делото, изпитваме съмнения, че той е предубеден. Кристиан е бил на това мероприятие, бил е в болницата, защото също е бил много тежко бит. Прибрал се е у дома. Два дни по-късно е бил задържан наново.

Родителите на Кристиан са притеснени, защото всеки има право на справедлив процес. Самото следствие е прекалено дълго. Не може 16-годишно момче да го държиш в изолирана килия 8 месеца, самотно. Отделно от това с изтичането на срока започнаха създаването на второстепенно дела, д които се твърди че е голям престъпник с още 5 висящи дела, които към момента на случката пред дискотеката не е имало обвинения аз тях, започнаха да правят сателитни дела за най-различни неща. Доколко са верни, не е ясно. За година и половина не са заведени дела за тези деяния. Наслояват се притесненията ми като защитник, искам съдът да бъде безпристрастен и прокуратурата да не превишава правомощията си. Ние сме правили възражения, писали сме жалби. На всички тях се отговаря с кратки постановления, това е форма на ограничаване правото ни на защита. Съдът е прочел материалите по делото и мисля, че има същите съмнения, каквито и ние. В началото на делото поискахме това момче да излезе и да учи, очевидно няма къде да избяга. Получи се за по-малко от 20 часа с изменение на мярката Апелативен съд се произнесе, че трябва да се върне в ареста.

Случая с Иванчева се повтаря на варненска земя. Три пъти го пускат и го връщат в ареста. И всеки път с мотива, че е голям бандит, а това не е вярно. Нищо не се чува и не се пише за основния извършител, Галин. В обвинителния акт е редно да се започне с извършителя, а не съ съучастника. Притеснително е и това, че при повторната съдебно-психиатрична експертиза вследствие на тази изолация в килия от 2,50 на 2 метра е получил Кристиан психиатрични разстройства.

Не им хареса тази експертиза, поръчаха нова. Затвориха го в психиатрия, не ни даваха свиждания с него. За тези 20 дни, в които съдът го настани в психиатрията бяха един кошмар. Майката отива и като майка и като адвокат, не и се дава да влиза, скандали с вещото лице, разправии. Сведения имаме, че са слагали подслушвателни устройства в стаята му, беше вързан с белезници за леглото, нещо което в това заведение не трябва да е позволено.

Много станаха нещата, които показват, че някой си е заложил професионалната подготовка и на всяка цена гледа да ни смаже. Ако това момче излезе в домашен арест, за да си взема изпитите, с какво ще попречи на разследването? Това дело може да продължи с години, то е сложно, защото квалификацията е една, а фактологията е друга. Никоя от страните няма да е доволна. Искаме да излиза обективна информация и да се спре с негативната интерпретация на фактите.

Другите престъпления на Кристиан се фабрикуват, за да може да бъде поддържано обвинението. Търсят да се хванат за нещо, за да оправдаят тоя арест на непълнолетен. А ние ще ходим в Страсбург. Всички действия за година и половина говоря, че се допускат груби процесуални нарушения.

Варна е лош пример, няма едно дело да е свършено както трябва, защото материала, който се подава на съда, не е качествен. Едно е да искаш да кажеш, че някой е убиец, друго е да го докажеш. Няма нищо по-лошо от това невинен човек да стои в ареста или в затвора. Има такава максима: По добре 100 души виновни на свобода, отколкото един невинен в ареста. Аз не казвам, че Кристиан е невинен, нека бъдат събрани всички доказателства, тогава ще кажа, че е невинен. Подали сме жалба в София и тя ще се разглежда от компетентните органи.

Предстои ни да разпитаме всички свидетели. Това, което аз съм прочел между редовете се различава много от това, което е описано в материалите по делото. Делото така, както е описано по отношение на Кристиан, не издържа.

Питате кой има интерес? И ние това се питаме. Ако беше един безпристрастен прокурор делото щеше да си върви мирно и кротко. Притеснява ни опитът да се съберат други доказателства, това, че трябва да стои в ареста. За опит за убийство се предвиждат 5 години, с редуцирането можем да вземе поправителен труд. Той лежи без да има защо, това е тежкото. На въпросът дали става въпрос за изнудване на пари, ще кажа само че има такива моменти. Кристиан вече е пълнолетен, можете да следите делата и да чуете свидетелите. Майката е моя колежка, бащата има бизнес, който е приличен, докато на въпросния Жорко ще му вземат цървулите. Цялата работа се движи около това, че на Жорко /Галин/ няма какво да му вземат, може да му вземат само дългата присъда. Целта е ние да сме виновни, за да има от някъде да вземат едни 80 000 лв.“, каза адв. Балачев.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 28
17.03.2022 »
24.06.2021 »
14.06.2021 »
28.05.2020 »
08.05.2020 »
23.08.2019 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: