Адв. Бранимир Балачев: Аварията във Варненското езеро е заложена при управлението на Станишев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (21)
08:34 / 08.06.2020
8077
Аварията във Варненското езеро е заложена при управлението на Станишев. Избраните фирми –изпълнители са свързани с флагманите в раздухването на проблема, коментира Бранимир Балачев, председател на групата общински съветници на ГЕРБ –Варна.

Обществената поръчка, обявена през 2007 г. по време на правителствато на Сергей Станишев, е причината за проблема с авариралата тръба във Варненското езеро . Това каза в предаването "Позиция"на радио Варна адв. Бранимир Балачев, председател на групата общински съветници на ГЕРБ в ОбС на Варна.

През 2007 г. са избрани фирмата –изпълнител от Гърция , основният подизпълнител "Струма имоти "ООД и българо-датският надзорник, които са допуснали тръбата да не бъде закопана на 22 метра, както е по проект. "Забележете , основната фирма-подизпълнител от българска страна е от Благоевградско и бих попитал Мая Манолова, която се изказа остро по темата и раздуха за екокатастрофа и провален сезон, какво й говори тази фирма, дали не знае нещо за нея.

Защо е избрана тази фирма, питам Мая Манолова, която тогава беше член на парламента и депутат от този регион. С какво тази фирма е била напред в изграждането на хидросъоръжения като тръбата, че е извършила строителството. Нямало ли е качествени варненски фирми, каза още адвокат Балачев. "Моето заключение е, че фирмите, които са реализирали проекта, са плътно свързани с именно тези формации, които са флагманите на раздухването на този проблем сега, подчерта Балачев. Той заяви, че за някои политически партии предизборната кампания вече е започнала и използват всякакъв повод да атакуват управляващата партия, кмета, общината и Общинския съвет с преобладаващо мнозинство от ГЕРБ.

Той припомни казаното кмета преди дни, че политическият планктон на опозицията изплува на повърхността покрай аварията с тръбата във Варненското езеро. Всички говорят за проблема, но не казват как се е стигнало до него, а варненци трябва да знаят –за обществената поръчка и изпълнението й.Ако тръбата беше заровена на 22 метра, както е по проекта на МОСВ, който е принципал, нямаше да се стигне до този инцидент, с който сега се злоупотребява и политизира. Тук ще кажа, че не прави чест на сегашния министър да прехвърля вината на общината и на кмета , защото неговото ведомство носи отговорност.

Веднага след сигнала на ВиК за аварията общината е предприела бързи мерки, но се изисква време, за да се установи кой е изпълнителят, да се направят констативни протоколи за предизвиканата ситуация- подготвя се съдебен иск, за да се възстановят вложените средства за отстраняване на аварията и причинените вреди, а не делото да се загуби.

В момента се работи много интензивно, денонощно и целта е в максимално кратък срок проблемът да бъде решен. Отпадните води се изливат в езерото след механично пречистване.Колкото до планктона, такъв цъфтеж имаше и по миналата година, както измирането на риба се е случвало поне няколко пъти през последното десетилетие и варненци знаят това. МОСВ вместо да прехвърля топката на общината да каже дали се следят заводите в Девня и край езерото как изхвърлят своите отпадъци и дали затлачването на дъното не е причина за намаляването на кислорода, каза Балачев.

Виж коментарите (21)

Още по темата (57):
18.01.2024 Съдът насрочи разпоредително заседание по делото за замърсяването на Варненското езеро
04.12.2023 Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието
04.12.2023 Повдигнаха обвинение на Портних: До 10 години затвор грозят бившия кмет заради замърсяването на Варненското езеро
22.11.2023 Кметът Благомир Коцев се захваща с тръбата във Варненското езеро
15.04.2022 Иван Портних: Промяната за Варна е спряното развитие на града
15.04.2022 Портних за обвинението: Нито съм избирал изпълнител, нито съм строил, защото тогава не съм се занимавал с политика 
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).