Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Адв. Диан Иванов, ПП "Републиканци за България": Имаме нужда от политици с визия, а не еднодневки!
Автор: Екип на Varna24.bg 08:35 / 23.06.2021Коментари (0)1924
©
Диан Иванов е завършил Юридически факултет на Софийски университет. Управлява успешно Адвокатско дружество с офиси в София и Варна. Специалист в областта на административното и застрахователното право. Участвал в множество международни правни конференции под егидата на International Bar Association - най-голямата адвокатска асоциация в света, чийто член е. Председател е на Контролния съвет на "Републиканци за България“. Отговаря за секторна политика "Правосъдие“.

- Г-н Иванов, не ви виждаме в листата за кандидати за 46-то НС, на какво се дължи това?

- Да, взех решение да не се кандидатирам за народен представител, като причините за това са неотложни  бизнес ангажименти, които не ми позволяват на този етап да се посветя на ролята на кандидат. Считам, че всеки кандидат за народен представител трябва да се отдаде на кампанията, а не само да бъде снимка или лице на плаката. Наблюдавам обаче обратната тенденция – водачи на листи във МИР-03 идват за цялата кампания във Варна 2 пъти, това се разминава с моята представа. Същото ще е впоследствие и отношението им към избирателите като бъдат избрани в Народното събрание. Аз съм сигурен, че кандидатите на Републиканци за България, които са във Варненската листа ще дадат 100% от себе си за постигането на добър резултат, който да утвърди ПП Републиканци за България на политическата сцена.

- Какво е вашето мнение за случващото се в момента в държавата?

Намираме се в период на политическа нестабилност, който ще продължи и занапред. Такъв момент е предвиден от Конституцията и в това няма драма. В момента начело на държавата са застанали генералите, което е без аналог в съвременната ни история. Служебното правителство по състав представлява една коалиция, в която влизат всички стари системни партии. Може би под шапката на формулата национално спасение – всички срещу ГЕРБ ще видим коалиция, която е била немислими досега – например Демократична България да участва в правителство подкрепено от БСП и/или ДПС. Всъщност такива коалиции имаше още на местните избори през 2019г. в София. Голяма част от избирателите на Демократична България подкрепиха Мая Манолова за кмет на София.

- Какво доведе до тази ситуация?

- ГЕРБ дойдоха на власт като контрапункт на  модела БСП-ДПС, моделът на корупцията на всички нива. По време на управлението на тройната коалиция корупцията беше нормирана и рушветът беше задължителен. След идването на ГЕРБ на власт в първите години корупцията силно намаля поради страх от уволнения, чиновниците се свиха и това се отрази на работата им, те не смееха да си свършат задълженията поради страх, че ще бъдат обвинени в корупция. Така се създаде хаосът в институциите, които спряха да функционират. След като хората свикнаха, че институциите не работят дойде ред на нерегламентираните практики.

В ГЕРБ – 3 вече видяхме проявлението на скритата държава, половината министри бяха близки до ДПС, с тях се завърна корупцията с пълна сила. Вижте, в ислямския свят това е задължително – 10% за добре свършена работа, затова когато говорим за ДПС това е нормално. Друг е въпросът, че при нас се споменават цифри от 40-50% ресто по големи инфраструктурни проекти, не знам дали е така, само съм чувал.

ГЕРБ раздадоха само на една шепа хора  целият държавен ресурс – погледнете ББР – тя е огледало. Затова сега коалицията срещу ГЕРБ е толкова широка, защото извън софрата останаха 90% от хората.

Друга голяма грешка на Борисов, която сне доверието от него са външнополитическите му заигравки. Ние сме член на ЕС и НАТО, а бюджетът продължава да се харчи по проекти, които ни обвързват с Русия завинаги. Примерът е Южен/Турски поток, построен с парите на данъкоплатците, в услуга на Руския имперски интерес. Иначе за параван пред западния свят хващаме Руски шпиони – вестникари на заплата по 2-3 х.лева,  а държавата плаща милиарди за Путиновите проекти и геополитически амбиции. С тези 5 милиарда за Турски поток колко инфраструктурни проекта щяхме да направим?

- Какво е вашето мнение за политическата ситуация във Варна?

- В Община Варна трагедията е пълна. Фейсбук кметът е изпаднал в безтегловност, очевидно се повтаря ситуацията с Кирил Йорданов, но така се получава, когато се избира между по-малко зло и когато хората избират три пъти кмет, който не са видели и веднъж на улицата. Община Варна работи за няколко човека, всички ги знаят кои са. Феодализмът във Варна доведе до дълбок провинциализъм. Ситуацията започва да ми прилича на последните дни на Кирил Йорданов, няма да се учудя ако на есен сме свидетели на предсрочни избори. Варненци гледат прагматично - винаги следят кой е начело на правителството и искат кметът им да е от същата полит. сила, за да има пари за местни проекти. Това е проявление на централизацията на  държавна власт за сметка на местното самоуправление. Всички потоци да водят към София и това се харесва на всички, които управляват от времето на Иван Костов насам.

- Каква е вашата прогноза за предстоящите избори?

- Има размиване на политическите категории – понятията за ляво и дясно, либерализъм и консерватизъм са силно размити. Какво имам предвид – например най-левите идеи идват от Демократична България. В тяхната съставна част от коалицията е партията на Зелените, които са най-големите екстремисти. ГЕРБ поради популизъм също пропагандират с леви идеи. В момента ПП Републиканци за България е единствената истински дясна и консервативна партия, а не само на хартия.

- Какви са най-големите проблеми в държавата, които не търпят отлагане на решаването им?

- Голям проблем е вече диспропорцията между Северна и Южна България, тя винаги е била налице, тъй като пътят за Цариград минава през Тракия. Затова държавата трябва да довърши и реализира проектите на север – магистрала Хемус, както и тунелът под Шипка. В инициативата Три морета е залегнал проекта за магистрала Черно море. Това е ролята на държавата, да развива регионите с обществения ресурс, да помага на изостаналите краища, а не да изсипва всичко на едно място, където са бизнес интересите на управляващите. В противен случай се превръщаме в държава с 4-5 големи градове и пустош. За какво ни е такава държава?

- Вие сте председател на КС и координирате правосъдието в ПП Републиканци за България, направете кратък коментар за състоянието на съдебната система.

На предходните избори смея да твърдя бяхме партията с най-добра предизборна програма и в частност за управлението на съдебната система. За съжаление хората заложиха на скандалите и не четоха програми, дори не гласуваха за хората, които присъстват в листите на местно ниво – гласуваха за Фейсбук и ТВ герои – нищо, че в местните листи не разпознават нито едно лице. Смея да твърдя, че съдебната система е може би системата, която функционира на най-високо ниво в държавата, но има какво да се желае. Посланията, които отправихме на предходните избори запазват своето значение и сега, затова и слоганът на партията остава непроменен – За Държава с правила.

- Как ще коментирате изборния процес след измененията в ИК?

На предходните парламентарни избори координирах организационно за нарушенията в изборния ден и процес – да ви кажа все едно препрочетох "Бай Ганьо прави избори“ на Алеко няколко пъти. Бяхме свидетели на гигантски манипулации на предните избори – една част от тях няма да бъдат възможни сега поради машинното гласуване. Призовавам прокуратурата да провери  преференциите – как световно неизвестни кандидати получиха по няколко хиляди преференции – във Варна има поне двама такива кандидати, във всяка област има – да проверят прокуратурата – как се получават по 6-7 хил. преференции от хора, чиито имена никой не беше чувал преди изборите. Сега ще се търгува по-трудно с гласове, предвид машинното гласуване, а и джобовете на кандидатите са изтънели, чувам мизите намаляват. ПП Републиканци за България не е част от тази практика и няма да бъде! За това гласувайте с номер  21 – за Държава с правила!

Повече вижте във видеото!

 

 






Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: