Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Акациите" - невралгичната точка за конфликта между коли и пешеходци в Морската
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 29.05.2013Коментари (0)1501
© Народно дело
Когото на една алея в парк се прави допълнително тротоар, нещата са повече от ясни - по това трасе се предвижда да минават коли. Не че автомобилите не могат да превземат и пешеходни алеи без тротоар, напротив - ставали сме свидетели и на това във Варна. Когато обаче до асфалта се редят плочки, значи преминаването на четири гуми по маршрута е на път да се узакони.

Това се случва тези дни в онази част от Морската градина, позната на варненци като "Акациите". Това място, представляващо своеобразна граница между историческото ядро на парка и окичената с вили и други сгради местност Салтанат, винаги е било невралгична точка за конфликта между коли и пешеходци. А той от години се развива по един и същ сценарий - липса на контрол, безпрепятствено преминаване на колите в Морската градина, където по закон те нямат място, протести на граждани, въвеждане на уж строги мерки от общината, които обаче остават само на хартия, и в крайна сметка връщане към старото безконтролно положение.

Обикновено в такива случаи винаги се намира някой да предложи т.нар. "компромисен вариант". На практика това означава заобикаляне на закона, за да могат да се допускат коли в парка. Обикновено като довод се изтъкват интересите на собствениците на имоти, макар никъде да не пише, че достъпът, на който те имат право до имота си, трябва да е задължително с автомобил.

В момента са налице всички белези, че се подготвя разширяване на достъпа на коли в Морската градина, при това по вече предлагана схема в района на "Акациите". През март миналата година тя беше лансирана от общинския съветник Владимир Тонев, настоящ лидер на партия "Движение "Нашият град", временен председател на Общинския съвет - Варна, и според наши източници от съвета кандидат да заеме този ключов пост за постоянно. Все още не е ясно дали Тонев е успял да получи подкрепа за това от най-голямата група в съвета, тази на ГЕРБ, но е вече публична тайна, че такива разговори са водени.

Според схемата на Тонев колите ще влизат през бариерата на "Акациите", ще продължават до "Хоризонт", после ще завиват наляво и стигайки после с нов ляв завой, ще излизат през алеята, успоредна на пътя за Златни пясъци. Предложената през май 2012-а организация на движението на коли в парка така и не видя бял свят. За сметка на това недоволството на гражданите срещу автомобилите в Морската се засили и в крайна сметка прерасна в протести. Те пък станаха повод режимът за достъп да се затегне, поне временно.

Макар и все още да са по-малко отпреди, автомобилите се върнаха в парка на варненци, показа репортерска проверка. Изглежда не е далеч моментът, в който те отново ще могат да прекосят парка от "Акациите" до изхода при Делфинариума. Така с подкрепата на ключови фигури в общината паркът може скоро да се върне пак към старото си положение - със заети от коли алеи и зелени площи, превърнати в незаконни паркинги.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: