Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Академичният танцов театър "Черноризец Храбър" чества 25 години от създаването си
Автор: Екип Varna24.bg 12:37 / 28.04.2023Коментари (0)900
©
С грандиозен концерт-спектакъл "Традиции в ритъм и творчество“ ще бъде отбелязана 25-та годишнина от създаването на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет "Черноризец храбър“. Това съобщи Община Варна за Varna24.bg. Събитието, организирано съвместно с Община Варна, ще се проведе в Деня на Европа - 9 май от 19:00 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта. В него ще участват повече от 350 изпълнители от различни възрасти, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет, съобщават от висшето учебно заведение.

В концерт-спектакъла "Традиции в ритъм и творчество“ ще бъдат представени завладяващи изпълнения, които обединяват най-доброто от репертоара на Академичния танцов театър през неговия четвъртвековен творчески път. Специални гости ще бъдат Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев“, Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа“, Гласът на България Петя Панева и танцови състави от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност “Хореография" на ВСУ "Черноризец Храбър“ - ДФТА "Калинка Вълчева“ от град Тервел, ансамбъл "Балканска младост“ от Етрополе, Ансамбъл и клуб за народни танци "Българин“, Клуб за народни танци "Моряците“, Клуб за народни танци "Фолклорно веселие“. Участие ще вземе и представителният ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ във Варна.

Над 400 са възпитаниците на професионалното направление “Музикално и танцово изкуство" през последните 25 години. Настоятелството на университета осигурява стипендии на студентите от Академичния танцов театър. Тази година в него танцуват 24 студенти от I до IV курс редовно обучение в специалност "Хореография“, като по този начин има приемственост и репертоарът се унаследява. 

Академичният танцов театър е създаден във ВСУ “Черноризец Храбър" през 2008 г. на базата на съществуващия студентски фолклорен ансамбъл "Академика". Факторите, които мотивират ръководството на университета да създаде и бутиковите специалности в катедра "Изкуства“ са свързани с мисията на университета - да съхранява и развива българската идентичност и необходимостта да се стимулира обучението в областта на изкуството. Водещо е и разбирането, че Варна е значим международен културен център, който има богата история и сериозен потенциал за развитие. От сферата на културата във ВСУ "Черноризец Храбър“ идват творци, които стават истински духовни спътници и първи преподаватели – значими личности като проф. Петър Ангелов, проф. Милко Коларов, проф. Владо Иванов, незабравимата Гена Димитрова, художници като Стоимен Стоилов и Милко Божков. През годините в университета гостуват Георги Георгиев-Гец, Васил Михайлов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Стефан Данаилов, Хайгашот Агасян, Валери Петров. Преподавателският състав, който в момента работи със студентите, е сред първите възпитаници, които израстват през годините до доценти и професори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ремонти във Варна
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: