Ако бъде обявена грипна ваканция във Варна, вероятно ще се премине към онлайн обучение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:54 / 28.01.2024
7118
"В Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на "Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката (МОН) да отмени изцяло медицинските бележи за учениците и да се използва амбулаторният лист“, това каза здравният министър проф. Христо Хинков.

В момента за бележките за отсъствията на учениците по болест се заплаща и всеки общопрактикуващ лекар сам определя цената. В крайна сметка тя варира от 4 лв. до 60 лв.

"Имаме принципното одобрение за отпадането на бележките от Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време. Сега медицинската бележка допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар по принцип. Когато се прави един преглед, се издава амбулаторен лист и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от учебното заведение за медицинска бележка“, уточни проф. Хинков пред btv.

Относно очакваната от много ученици грипна ваканция здравният министър обяви, че в 8-те области, обявили грипна епидемия – Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, София-област, Варна, Бургас и Пазадржик, плюс София-град, вероятно ще се премине към онлайн обучение.

Парламентът е отговорен за проблема с цените на онколекарствата

"Има лобизъм, който стига до парламента и парламентът отхвърля идеята частните болници да провеждат обществени поръчки. Логиката е, че тези болници оперират с обществен ресурс от Здравната каса и би трябвало да правят необходимото, за да намалят цената, а се получава обратното и всъщност се източва ресурс от НЗОК“.

 

Така министърът на здравеопазването коментира разследването на журналиста Мария Ванкова от bTV за това как Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща много различни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

"Ресурсът отива в частните болници, които търсят своята печалба, ние не трябва да ги обвиняваме тях. Те оцеляват точно с тези свои мениджърски умения и на това да могат да използват всички пролуки в системата, а пролуки се намират. Депутатите гласуват така, че да облагодетелстват именно това“, каза още министърът.

Той напомни, че правителствата са функция на Народното събрание и трудно могат да противодействат, ако няма воля в парламента.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14912):
09.05.2024 Вижте симптомите на FLiRT - новият вариант на COVID-19
09.05.2024 Добрата новина: Деца събират пари за съученичка, загубила родителите си в пандемията от COVID-19
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксината на "Астра Зенека" в световен мащаб, причината е интересна
07.05.2024 Два нови щама на COVID-19, може да се усъмните за тях заради 10 грипоподобни симптома
06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпрос
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).