Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Акробати провокираха варненци по темата за споделената отговорност към по-чиста градската среда
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 01.11.2021Коментари (0)998
Акробатично шоу с послание #БезОтпадъци грабна вниманието на шофиращите в град Варна в неделния следобед. Акцията е част от кампанията Шофиране #БезОтпадъци, организирана от пловдивското сдружение БГ Бъди активен. Акробати на кокили представиха акробатично шоу и отправиха своя призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно. Докато шофьорите чакаха на светофара на кръстовището на бул “Христо Ботев" и бул “Владислав Варненчик", доброволци им раздаваха пепелници за автомобил, пликчета за събиране на отпадъци, генерирани по време на път и стикери  с послание за отговорно и "чисто“ шофиране. На хората в автомобилите им беше напомнено защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колата докато шофират, а да го правят само на обозначените места за боклук

Целта на кампанията е да се привлече вниманието към този неглижиран проблем и да се работи в посока превенция на замърсяването с отпадъци по време на шофиране. Организаторите вярват, че достигайки директно до шофьорите, на пътя и давайки им адекватна информация за последствията от замърсяването с фасове и други дребни отпадъци, ще предизвикат промяна в нагласата и ежедневните им навици.

"Проведохме представително проучване сред граждани на България от 6 населени места, в което на въпроса: "Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или оставят сред природата фасове от цигари, билети, опаковки, бутилки и кутии, хранителни и други битови отпадъци“, 93% от анкетираните отговориха, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци. Небрежното изхвърляне на така наречените  “дребни" отпадъци от автомобилите е наистина често срещана гледка не само по светофарите. Така се роди и идеята за кампанията Шофиране #БезОтпадъци. Това поведение е нещо, което искаме да променим,  а информираността е първата голяма крачка към тази промяна. Бъдейки информиран за последиците и осъзнавайки личната отговорност за постъпките си и тази, която носи към нашия общ дом - града ни, човек е  направил първата стъпка към промяната.“, споделя Румяна Киризиева от Сдружение БГ Бъди активен - “Да им помогнем да открият своите лесни за изпълнения решения, с които проблемът драстично да намалее е едната посока, в която действаме. Когато е лесно и не те затруднява, няма защо да не го правиш на обозначените за боклук места"

Най-атрактивният момент от акцията на кръстовището бяха артистите от Power Jump, които изнесоха спектакъл на кокили, и освен че привлякоха вниманието и предизвикаха позитивни емоции и настроение у шофьорите,  помогнаха за това посланието за шофиране без отпадъци да достигне по един по-различен начин до адресатите. Уличното изкуство има специална сила да ни помага да видим града, в който живеем, по един 360-градусов по-колоритен и интересен начин.

"Всички се сблъскваме ежедневно с напрежението в градски трафик. Улиците са важна част от градската среда и само от нас зависи да ги пазим чисти и безопасни. Не трябва нашето бързане и всекидневно натоварване да отнемат вниманието ни към това, което оставяме след себе си при пътуване в градска и извънградска среда“, коментира  Мирослав Тодоров от сдружение Power Jump.


Фейсбук








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: