Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Активист използва името на "Варна диша", за да защити младежа, оставил чорапи на общинските съветници
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 02.02.2016Коментари (1)1052
©
В отворено писмо до медиите активист защити младежа, който остави чорапи на общинските съветници в зала "Пленарна". Ето и текста на писмото, което обаче се оказа, че е изпратено от името на сдружение "Варна диша", което се разграничи по-късно от съдържанието му:

"На 28 януари Масис Бояджян отива в община Варна в зала Пленарна, където се е очаквало да продължи заседанието на ОбС Варна от предния ден, но намира залата празна. Той оставя в залата, на празните места на съветниците, чорапи. С начална цена, според различните "сортове" и "реколти", за всеки по нещо. Качва снимките във фейсбук групата Варна може да защити Морската си градина с коментар, че днес ги няма, защото вчера поработили повече, но той и без тях може. 

Локалните медии поместват снимките в новините си и коментират акцията. Следва интересната част. На същия ден - 28.01 на адрес, който не адресът по личната карта на Масис, го очаква патрулка и призовка която го кани "явете се в 1-во районно" "във връзка с преписка номер". За по-малко от 24 часа, Масис е осъден за хулиганство по-бързия ред.

ГС Варна Диша настоява за отмяна на присъдата на Масис от страна на съда по време на заседанието на Варненски Окръжен съд на 2 февруари 2016 както и за незабавна оставка на прокурора, съставил подобно обвинение.

Аргументите ни: Върху строителството в Морската Градина на Варна продължава да бъде разпънат корупционен чадър. Този чадър пази незаконните сделки с имоти, и помага на МПС да се движат по алеите, в ущърб на Варненци и в разрез със закона. Този чадър е разпънат от Община Варна, и се поддържа от органите на местната власт.

Г-н Бояджян протестира именно срещу продължаващото беззаконие посредством акцията "чорап за Общинаря". Като сдружение с дълъг опит по въпроса, следва да отбележим, че всички други механизми за демократичен натиск върху властта са изчерпани. В медиите цари затъмнение по въпроса, а многобройните срещи с местната власт ни карат да мислим, че властите мимикрират действия за опазването на парка. Нещо повече, Общината съдейства "през задния вход" за продължаване на строителството, за което свиделства спреният, но сега подновен строеж на "Зърнени Храни". Креативният протест е единственият демократичен начин да се насочи общественото внимание към един казус от широко обществено значение.

Ако някой е нарушил закона, това е ОбС Варна и кметската администрация, с тяхното нехайство за парка-символ на Варна, и за Закона за Движение по Пътищата. Масис, с активните си действия, показва, че радее за закона. Ако трябва да има някаква обществена реакция по въпроса, тя следва да е награда - за гражданска доблест.

Не е тайна, че всички граждански активисти във Варна са подложени на огромен натиск. Членове на нашето сдружение са заплашвани по телефон за публикувани снимки във фейсбук. Групата ни за Защита на Морската Градина бе унищожена вследствия на груба хакерска атака, после възстановена от нас. Нашият активист Професор Николай Маринов получи анонимни писма, целящи да навредят на кариерата му. Това показва ефективността на анти-корупционната кампания на симпатизантите на Морската Градина. Никой държавен орган не е показала грам съпричастност към продължаващите опити за терор и сплашване на гражданите.

Нещо повече, с тази присъда, Варненската прокуратура се превръща в бухалка на беззаконието и проводник на същия частен терор, който търси разправа с гражданите. Свободата на изразяване и мирен протест е фундаментално право на свободния човек. Подобни присъди целят неговото "охлаждане" и "замразяване" и представляват непосредствена заплаха за демократичния правов ред в Република България.

В резюме: Да се съди активист за граждански права по точка хулиганство е форма на Сталинистко правораздаване, което поставя Варна по-близо до комунистически Китай, отколкото до Европа. Впредвид унищожителния доклат на Европейската Комисия за състоянието на правосъдието в България, считаме, че единствено оставка на прокурора, предизвикал такава преписка, може да сигнализира скъсване с употребата на държавна институция за репресивни цели.

Най-корумпирания град в България може да се гордее с гражданската на съвест на своите млади хора, като Пламен Горанов, Масис Бояджян, и други."

По-късно до медиите пристигна и писмо от Гражданско сдружение "Варна диша":

"Вчера наш активен съмишленик е действал прибързано и си е позволил да употреби пощата, която Сдружение "Варна диша" използва, от създаването на групата "Варна може да защити Морската си градина", за да изрази лично мнение, което не е било съгласувано с ръководството. Като председател на сдружението, се чувствам длъжна да направя такова разграничение, макар и принципно да споделяме изразените мнения. 

Сдружение "Варна диша" безспорно подкрепя искането за отмяна на нелепата присъда на Масис Бояджян и ще му окаже съдействие, за да защити правата си. В същото време, обаче, не сме съгласни името ни да се асоциира с подобни текстове и ви молим да не публикувате писмото, а ако то вече е факт, да добавите този текст като пояснение. Извиняваме се за неудобството и объркването! 

Надяваме се съвсем скоро сайтът ни да заработи и да ползваме само официалната си поща, която ще е гаранция за автентичност.
Надяваме се и още, че ще проявите разбиране и толерантност към случилото се, и ще ни простите за грешката", пише Славена Панайотова, председател на Сдружение "Варна диша".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.02.2016 г.
+1
 
 
Що ни занимавате с тия идиоти? Това са хора без работа, които само глупости могат да измислят.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: