Активисти: Влезе ли в сила новият ОУП на Варна, варненци ще загубят Приморския парк

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:09 / 26.06.2012
3455
Всички завършени сгради и издадените разрешителни за строеж в Морската градина могат да бъдат атакувани в съда преди да одобрен окончателно новият Общ устройствен план (ОУП) на Варна. След влизането му в сила варненци ще загубят "Приморски парк", тъй кога забраната за строителство ще важи единствено в т.нар. "историческо ядро", коментира Кръстю Кръстев от сдружението "Варна диша", което организира няколко протеста в защита на Морската градина, предаде Дарик.

Според неговите активисти не е ясно какво ще се случи със Зоопарка, тъй като е изчезнал от картата. При срещата им с областния управител Данчо Симеонов губернаторът ги попитал дали не искат нов и по-голям, което им давало основания да считат, че съдбата на сегашния е предрешена.

Вероятно някой е купил от Министерство на отбраната терените на бившето поделение под "Пикадили Парк" или нещо е обещано на някого, защото в последния вариант на картата от 2012 г. мястото е предвидено за застрояване, заяви председателят на "Варна диша" Славена Панайотова. Тя добави, че първоначалният план, предоставен за обсъждане от гражданите, е претърпял странна метаморфоза. Като пример беше посочено превръщането на зелени площи в местността "Салтанат" в зони за обществено обслужване, което прави възможно застрояването им. Така на обществото се представяло един план, на министерството - друг, а в сила щял да влезе друг, смята Панайотова.

От сдружението, което е процес на съдебна регистрация, декларираха, че нямат политически амбиции и не са обвързани с партии, въпреки че групата на "Синя Варна утре" внесе за разглеждане в Общинския съвет тяхно предложение. То касае смяна на статута на зоните за обществено обслужване в Морската градина и въвеждането на транспортна схема в парка, която силно да ограничи трафика на коли в Морската градина, като движението да е възможно само с електромобили.

Екологичната оценка на новия ОУП, която получи одобрение от Министерството на околната среда и водите, се обжалва пред Върховния административен съд, припомни арх. Калина Павлова. Първото заседание е било преди седмица, а следващото е насрочено за края на месец септември.


Виж коментарите (1)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).