Албена се похвали с екзотична растителност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:56 / 21.07.2015
862
Гостите на ваканционно селище Албена имат възможността да се наслаждават на прекрасната зеленина дори в най-горещите месеци на сезона. 

Най-зеленият черноморски курорт в страната ни може да се похвали с изключително разнообразие на екзотични и красиви растителни видове. Един от тези видове е и Албицията. Ефектните и листа, копринено-меките й ярко розови цветове внасят полъха на източен разкош във всеки парк и градина. 

Това неголямо листопадно дръвче идва от югоизточната част на азиатския континент, но е много разпространено в субтропическите и част от умерените географски области на цялото Северно полукълбо. От рода е известен само един вид - Albizia julibrissin Durazz (Юлибрисиновата албиция или "Копринено дърво"). 

У нас вирее чудесно по Черноморието и в цяла Южна България върху пропускливи и глинести почви. Обича сух и слънчев климат, чувства се добре на светли места и се отглежда лесно. Непретенциозно е и заедно с това достатъчно студоустойчиво - издържа при температури до -15°. 

Албицията привлича вниманието както с нежните си перести листа, които "заспиват" вечер и се "събуждат" отново сутрин (с това напомня на листата на мимозата), така и с пухкавите си медоносни цветове, радващи очите от юни до септември. Самите цветове са толкова впечатляващи заради невероятно дългите си, разперени като ветрило тичинки. Красивата чадъровидна корона на Албицията създава прохладна и ароматна сянка, а красивите ярки "четчици" на цветовете й носят екзотика от Изтока.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).