Албум със снимки популяризира забележителностите на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:00 / 23.06.2017
1328
Фотокнижка "Азбуката на Варна" са замислили и реализирали 15 младежи от школата по фотография към Общинския детски комплекс заедно със своята преподавателка Елвира Георгиева. Албумът е издаден наскоро, но идеята датира от няколко години. "Преди 2-3 години започнахме да събираме снимките в една папчица с идея да ги промотираме по някакъв начин след време, като първоначално мислехме за изложба. Впоследствие решихме да направим този албум, който озаглавихме "Азбука на Варна", защото потърсихме забележителност с всяка буква. Най-трудно ни беше да намерим подходяща снимка за "ь", но в крайна сметка попаднахме на интересен кадър с облаче над морето, което беше под формата на буквата", разказа ръководителят на фотографската школа Елвира Георгиева в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град".

Всяка от забележителностите е представена с кратък текст на български и английски, а преводът отново е на момиче от школата. "Търсенето на информация за обектите беше много полезно, защото се оказа, че много неща не са известни на децата и младежите. С удоволствие се впуснахме в търсенето на интересни подробности за забележителностите на Варна", коментира Елвира Георгиева.

В изданието са включени снимки на 15 млади фотографи. Един от тях е Калина. Тя е в школата по фотография от самото й създаване преди 4 години. "Научих много неща през това време, особено в областта на компютърната обработка на снимките, но там има прекалено много детайли и винаги излиза нещо ново, така че винаги има какво още да се научи. Много е важна практиката. Аз обичам да снимам портрети и пейзажи, интересна ми е и макрофотографията, но, за съжаление, школата не разполага с макрообектив. Преди години заемахме един за занятията си", разказа Калина. Въпреки че изглежда запленена от фотографията, тя не смята да се занимава професионално с нея, а по-скоро да я остави за свободното си време. Колкото и нетипично да звучи за една творческа личност, Калина е решила да учи химия и мечтае да се реализира като фармацевт. Насочила се е към образование и кариера в чужбина. Момичето посъветва всички млади хора, които правят първите си стъпки във фотографията, да не спират да четат, да гледат повече картини и снимки, за да развиват въображението си, и да обръщат внимание на малките детайли във всичко.

Общо 45 деца и младежи се обучават в школата по фотография към ОДК, разделени в три възрастови групи. Най-малките са в пети клас, а най-големите вече завършват средното си образование. "Интересът е голям, но като разберат, че ги очаква много работа по време на нашите занятия и че има доста технически подробности, някои се отказват. На тяхно място обаче идват други. За щастие има и такива, които са в школата от самото й създаване и правят всичко с голямо удоволствие", допълни Елвира Георгиева.

Голямата надежда на всички от школата е фотокнижката "Азбуката на Варна" да се тиражира и да се подарява на участници в национални и международни конкурси като спомен от града ни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).