Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Албум със снимки популяризира забележителностите на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:00 / 23.06.2017Коментари (0)1308
©
Фотокнижка "Азбуката на Варна" са замислили и реализирали 15 младежи от школата по фотография към Общинския детски комплекс заедно със своята преподавателка Елвира Георгиева. Албумът е издаден наскоро, но идеята датира от няколко години. "Преди 2-3 години започнахме да събираме снимките в една папчица с идея да ги промотираме по някакъв начин след време, като първоначално мислехме за изложба. Впоследствие решихме да направим този албум, който озаглавихме "Азбука на Варна", защото потърсихме забележителност с всяка буква. Най-трудно ни беше да намерим подходяща снимка за "ь", но в крайна сметка попаднахме на интересен кадър с облаче над морето, което беше под формата на буквата", разказа ръководителят на фотографската школа Елвира Георгиева в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град".

Всяка от забележителностите е представена с кратък текст на български и английски, а преводът отново е на момиче от школата. "Търсенето на информация за обектите беше много полезно, защото се оказа, че много неща не са известни на децата и младежите. С удоволствие се впуснахме в търсенето на интересни подробности за забележителностите на Варна", коментира Елвира Георгиева.

В изданието са включени снимки на 15 млади фотографи. Един от тях е Калина. Тя е в школата по фотография от самото й създаване преди 4 години. "Научих много неща през това време, особено в областта на компютърната обработка на снимките, но там има прекалено много детайли и винаги излиза нещо ново, така че винаги има какво още да се научи. Много е важна практиката. Аз обичам да снимам портрети и пейзажи, интересна ми е и макрофотографията, но, за съжаление, школата не разполага с макрообектив. Преди години заемахме един за занятията си", разказа Калина. Въпреки че изглежда запленена от фотографията, тя не смята да се занимава професионално с нея, а по-скоро да я остави за свободното си време. Колкото и нетипично да звучи за една творческа личност, Калина е решила да учи химия и мечтае да се реализира като фармацевт. Насочила се е към образование и кариера в чужбина. Момичето посъветва всички млади хора, които правят първите си стъпки във фотографията, да не спират да четат, да гледат повече картини и снимки, за да развиват въображението си, и да обръщат внимание на малките детайли във всичко.

Общо 45 деца и младежи се обучават в школата по фотография към ОДК, разделени в три възрастови групи. Най-малките са в пети клас, а най-големите вече завършват средното си образование. "Интересът е голям, но като разберат, че ги очаква много работа по време на нашите занятия и че има доста технически подробности, някои се отказват. На тяхно място обаче идват други. За щастие има и такива, които са в школата от самото й създаване и правят всичко с голямо удоволствие", допълни Елвира Георгиева.

Голямата надежда на всички от школата е фотокнижката "Азбуката на Варна" да се тиражира и да се подарява на участници в национални и международни конкурси като спомен от града ни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: