Александрина Пендачанска ще открие фестивала "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:28 / 27.03.2018
1864
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие фестивала "Варненско лято". Тазгодишното издание е наситено със събития в различни музикални стилове и жанрове. Очаква се до дни организаторите да обявят официално гастрола на световна звезда, която ще прикове вниманието на публиката и ще сложи финал на събитието. 

Съпътстващата програма на фестивала ще започне на 10 юни с българската премиера на операта  "Улична сцена" от Курт Вайл. На 12 юни във Фестивалния и конгресен център ще гостува проектът на Лиса Джерард, Петър Дундаков и Мистерията на българските гласове. За 14 юни е планирана прожекцията на операта "Бохеми“. 

Основната програма от 24 юни до 5 юли ще включи не само обичайната класическа музика, но още и джаз, фолкор и музикален театър. Сред гостите на фестивала ще бъдат гост диригентът Пиеро Романо, симфоничният оркестър на БНР, с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал, и Илиян Илиев, кларинет, оркестър East Wes,t със солист именитият цигулар Сергей Крилов, както и водещата българска джаз формация - Биг бендът на БНР, формацията "Драгостин Фолк Национал" и духов ият квинтет "Пилекадоне“, варненският оркестър "Симфониета“, с диригент проф. Милко Коларов.

В модула "Академия“ от 6-и до 12 юли предстои емблематичният проект на проф. Минчо Минчев "Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка“. За пръв път в България в три концертни вечери ще се изявят десетима цигулари и четирима пианисти, ще представят 10-те сонати за пиано и цигулка на Бетовен.

"Лаборатория Варна“ ще акцентира върху местни творци в съвместни проекти с международно утвърдени артисти. Струнен квартет "Добри Христов“, Трио "Стефан Цвайг", с пианистката Сибила Константинова, са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Балканския младежки оркестър. 

От 29 юни до 9 август в модула "Опера, мюзикъл и балет на открито“ ще видим 5 премиери - мюзикълът "Маската на Зоро“, "Пепеляшка" от Росини, "Летящият холандец“ от Вагнер, операта "Джоконда“ от Понкиели, "Тоска“ от Пучини. В балетната програма е "Лебедово езеро“ от Чайковски.

Кросовър модулът "На границата с класиката“ от 10-и до 12 август ще излезе на открито - в Летния театър, в Английския двор на Археологическия музей и на самия морски бряг – на сцена "Ментол“. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър, с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл "Патакс“.

 Завършващият модул на фестивала "Baroque“ - Ренесансова и Барокова музика, обещава през септември срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).