Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Александрина Симеон: Музиката свързва хората, дава им нови идеи и импулси!
Автор: Пламена Николова 14:21 / 26.05.2022Коментари (0)1313
©
Джаз изпълнителката и композитор Александрина Симеон е родена във Варна, но  живее в Германия. Музикалният живот в морската столица не й е непознат – гостувала е на няколко издания на Международния музикален фестивал "Откритие“. 

Историята на Александрина е интересна. На 6-годишна възраст напуска родината си с родителите си, и двамата виолисти. Семейството се установява в град Аугсбург, Германия. Александрина израства в Германия, но никога не забравя българските си корени. Свири на цигулка от 5-годишна възраст. На 17-годишна възраст започва да учи класическо пеене, след това се насочва към джаз пеене. Първите й изяви като джаз певица са в Аугсбург и Мюнхен, следват участия в Швейцария и Австрия и в немската телевизия. Репертоарът й включва класическа музика, соул, госпъл и джаз. Преподава пеене в Университет Eichstätt-Ingolstadt. Композира песни за своя уърлд джаз проект Alexandrina Simeon Quintett. Авторската й музика е смесица от български фолклорни елементи и западноевропейски джаз. Квинтетът е гостувал на джаз фестивалите в Банско и Варна. Формацията има два албума: "Roots & Influence“ (2011) и "Ocean Tales“ (2018).

Ето какво споделя Александрина Симеон по повод ММФ "Откритие", който тази година навършва 30 години. 

- От каква възраст се занимавате с изкуство?

- Имах голям късмет да израсна в семейство на музиканти. Дали беше класическа или джаз музика, около мен винаги се лееха красиви мелодии. Така от ранна възраст се запознах с това великолепно изкуство. Много съм щастлива, че имам възможност да работя в областта, с която сърцето ми е свързано от малка като певица и човек на изкуството.

- Кога участвахте във фестивала "Откритие“?

- С Доно Цветков се познаваме от почти 20 години. През 2005 г. за първи път гостувах в неговото радио предаване "Може би да“, през 2013 и 2014 г. ме покани да съм част от журито на фестивала "Откритие“. Получих също така възможността да изпълня моите авторски песни на сцената на Драматичния театър, където фестивалът се провеждаше.

- Какво Ви впечатли по време на първото Ви участие във фестивала?

- Фестивалът "Откритие“ е уникален, участват млади певци и певици от цял свят. Няма да забравя изпълнението на две латиноамерикански певици – супер! Доно успява година за година да представи страхотни певци с техните уникални и незабравими гласове. Като ги слушах на живо, имах чувството, че слушам художествена картина с нейните стотици нюанси на цвят и техника. Пред мен се оформи картината "Откритие“, нарисувана в същия момент от участниците, един букет от вокални цветове.

- Имате ли собствено откритие на фестивала - изпълнител, песен или друго събитие?

- Най-впечатляващият миг беше този, в който Доно ми даде възможността да имам концерт в залата на Радио Варна през 2018 г. заедно с моя пианист Даниел Марк Еберхард в рамките на фестивала "Откритие“. Залата беше пълна, публиката вдъхновена и атмосферата великолепна. Една незабравима вечер за нас всички!

- Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните 30 години?

- Винаги съм била учудена колко талантливи поп певци има в България и в целия свят и колко хубаво хармонират, когато ги чуеш един след друг на сцената. Музиката свързва хората и същевременно им дава нови идеи и импулси в зависимост от това какъв е произходът на певеца. Мисля, че нашият свят от няколко години е много свързан, и то чрез медиите. Днес мога да слушам поп звезда от Корея, утре от Латинска Америка и т. н., и то винаги, когато пожелая. Този, който е любопитен, винаги ще открива нови таланти по света. Имам чувството, че по този начин вкусът на слушателите винаги ще се променя и така ще дава шанс на различни артисти. Защото младите слушатели са свободни да слушат това, което искат и намерят по интернет, не са обезателно зависими от медиите телевизия и радио, както беше преди.

- От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво ви Ви впечатлява най-много "Откритие"?

- Впечатлява ме от фестивал на фестивал организаторът Доно Цветков със своя младежки дух, идеализъм, упоритост и безкрайно отворена душа към всички хора на изкуството, с чувството си за хумор. Без Доно фестивал "Откритие“ нямаше да съществува успешно толкова десетилетия наред. Браво, Доно!

- Какво очаквате от музикалната сцена през следващите 30 години?

- Дано скоро по светада се възвърне хармония и спокойствие, за да можем да се наслаждаваме отново на живо на певци и певици от цял свят в рамките на фестивала. Музиката, независимо каква, е балсам за душата за всички нас.

Интервюто е част от поредица, осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал "Откритие", която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си. Това интервю е част от проекта"Откритията на "Откритие", който се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура"




Още по темата: общо новини по темата: 66
30.08.2022 »
27.07.2022 »
28.06.2022 »
23.06.2022 »
21.06.2022 »
26.11.2020 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: