Александър Габровски е най-младият гост-автор на "Варна Лит" 2021

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:52 / 19.05.2021
989
Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното издание на най-цветния фестивал – "Варна Лит“ 2021, стана носител на голямата награда "Петя Дубарова“ в 24-то издание на конкурса.

Той получи плакета на Ненчо Русев "Пролет“ и първо място в категория "Поезия“, като посвети наградата на поета и критик Владимир Трендафилов.

Това е петото му участие в конкурса, а творческият му път преминава и през двата ученически конкурса на "Варна Лит“ 2018 и 2019 г., където отново печели наградата на журито.

През 2021 г. възпитаникът на Първа езикова гимназия във Варна ще бъде участник в четвъртото издание на фестивала "Варна Лит“. На 3 юни от 16:00 ч. на Лятна сцена на Държавен Куклен театър ще се проведе представянето на "И скакалците сънуват“, а разговорът с младия поет ще води друг участник във фестивала и редактор на книгата – писателят Георги Господинов, който наскоро спечели голямата награда за Роман на годината на Национален фонд "13 века България“.

Екипът на "Варна Лит“ е горд с постиженията на своя най-млад гост-автор и му благодари, че с личния си пример придава пълен смисъл на мотото на "Варна Лит“ 2021 – "Герои сега“.

По традиция тази година част от фестивалните дни ще бъдат някои от най-популярните писатели, поети, актьори, журналисти и общественици. Цялата програма на фестивала вече може да откриете на www.varnalit.com.

Александър Габровски е роден във Варна през 2002г. Пише от 10-годишен и членува в литературен клуб "Касталия“. Печелил е редица национални литературни конкурси за ученици, като най-скъпи за него са първите му награди от конкурса "Петя Дубарова“ (2017, 2020), специалните награди "Стоян Михайловски“ (2018, 2019) и наградите от конкурса "Морето, морето, морето…“ Автор е на ранната стихосбирка "Истории от други светове“ (2018). През 2018/2019 г. печели национална стипендия "С усилия към звездите“ към фондация "Културни перспективи“. Там негов ментор е Георги Господинов, с когото работи над последната си стихосбирка.

"Варна Лит“ 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд "Култура“ на Община Варна.

"Варна Лит“ е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Благодарение на него през последните години съвременната литература "влезе“ в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добри и популярни автори на съвременна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели "за възрастни“, опитали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата програма за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си  средата, в която живеем.

"Варна Лит“ се превърна в неотменима част от културната програма на Варна, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен "посланик“.

През 2019 г. като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна награда "Димитър Димов“, носител на която стана френският писател Жером Ферари.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).