Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Алея на книгата" акостира отново във Варна
Автор: Пламена Николова 12:09 / 29.07.2021Коментари (0)1807
От 30 юли до 8 август включително морската столица отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение в България - "Алея на книгата" акостира във Варна за своето 12-о издание. 

Официално откриване на "Алея на книгата" -  Варна е на  30 юли, 18:00 ч., Литературен кът, пешеходната зона на бул. "Сливница“ (в близост до пресечката с ул. "Стефан Караджа“). 

Близо 60 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия на пешеходната част на бул. "Сливница" - от хотел "Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 ч., съпътствани от богата Културна програма на традиционния Литературен кът и на шатрите на участниците. 

Неизменна и любима част от "Алея на книгата" е Литературният кът, изграден на открито на пешеходния бул. "Сливница", в близост до пресечката с ул. "Стефан Караджа", специално за изложението. Освен домакин на откриването, той е и място за срещи между автори, издатели и читатели. Пълната Културна програма на Литературния кът е публикувана тук. Достъпът до всички събития в Културната програма на "Алея на книгата“ е свободен. 

"Алея на книгата" е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно в морската столица през 2010 г. съвместно с Община Варна, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Според проучване, проведено от Асоциация "Българска книга" през миналата година, "Алея на книгата" - Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи – 77% от жителите на града споделят, че знаят за изложението, като 86% от запознатите с него казват, че са го и посещавали, а 60% от тях – че са си купували и книги от него. Анализът на резултатите от проучването откроява Варна като град на традиционно четящи хора - 59% от анкетираните са си закупили поне една книга през последната година.

Организатор на изложението "Алея на книгата" е Асоциация "Българска книга", единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната, които произвеждат над 90% от книжната продукция в България. Основните приоритети в законодателната дейност на Асоциацията в момента са превръщането на намалената ставка на ДДС върху книгите от временна в постоянна мярка и заработване на приетия през 2015 г. държавен Стандарт за библиотечно-информационно обслужване.

Една от основните цели на Асоциация "Българска книга“ е запазване на ставката от 9% ДДС върху книгите. Това заяви на пресконференция във Варна Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация "Българска книга“, предаде репортер на Varna24.bg.

Тя посочи, че само две европейски държави са със стандартна ставка на ДДС върху книгите - Дания и България,  в останалите европейски страни ставката е между 0 и 12%. По думите ѝ, намалената ставка на ДДС върху книгите, въпреки че не е единственият фактор, се счита, че е най- лесният начин на подкрепа от страна на държавата на четенето, образованието и изграждане на икономика, базирана на знание.

Алексиева допълни, че по-ниският ДДС подпомага автори, преводачи, илюстратори, редактори, коректори, издатели, книжари и всички, свързани с книгоиздателския процес.

"То е предпоставка за по-достъпни, по-качествени и по- разнообразни книги, за повишаване на четенето и грамотността“, категорична бе Алексиева.

Сред другите цели на Асоциацията е и подпомагане развитието на родните библиотеки.

"В България има Стандарт за библиотечно и информационно обслужване,  който гарантира средства за закупуване на книги, съгласно нормите на Юнеско u IFLA, но стандартът не се прилага. Българските библиотеки би трябвало да получават около 9 млн. лева годишно при сегашните цени на книгите, но получават 2 млн. лв., които са крайно недостатъчни за поддържането на актуални и привлекателни за читателите заглавия. Основна наша цел е библиотеките да получават достатъчно средства и повече книги да достигат до читателите в цялата страна“, каза още Десислава Алексиева.

Тя допълни, че наред с тези цели от Асоциация "Българска книга“ са се фокусирали и върху   инициативите за насърчаване на четенето.

"Ние от Асоциация "българска книга" вярваме, че четенето на книги е ключът към по-добро бъдеще на нацията ни. Затова създадохме и провеждаме различни инициативи, които подкрепят читателите: Алея на книгата - София, Варна, Пловдив, Банкя, Походът на книгите, Пролетен панаир на книгата, Софийски международен панаир на книгата, Софийски литературен фестивал и Детски литературен фестивал. Подготвяме нови инициативи, които да стигат до читателите в цялата страна“, каза в заключение Десислава Алексиева.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
АЕЦ "Козлодуй" заведе дело шамар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: