Американски физиотерапевт обучава във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:53 / 13.03.2019
2188
За първи път във Варна, по инициатива на сдружение "Цветно бъдеще“, стартираха обучения относно онкологична рехабилитация при риск или наличие на лимфедема с гост-лектор д-р Джулия Осбърн. В тях участват физиотерапевти и други медицински специалисти и студенти, и са от 12-ти до 22-ри март. Допълнително презентации и обучения ще бъдат предложени и за пациенти напълно безплатно на 24-и и 25 март.

Близо една трета от жените, които са преминали през лъчетерапия и операция на лимфните възли, поради рак на гърдата, са засегнати от лимфедем. Това е хронично състояние, свързано с оттичане на крайник, поради нарушаване потока на лимфата. То може да настъпи във всеки един момент след лечението. Затова е изключително важно да има достъпна специализирана рехабилитация по време и след лечението. Пациентите следва да бъдат информирани за рисковете и насочени към оценка на риска и съответна рехабилитация. Всеки пациент може да бъде обучен какво да прави, за да подобри своето състояние или да предотврати рисковете от настъпване на лимфедем.

Организаторите на тази инициатива споделят: "Мотивацията да поканим д-р Осбърн е свързана с личен опит. При операция на карцином на гърдата с дисекция на лимфни възли, разбираме, че възможностите за рехабилитация са основно по програма Виктория на Министерство на здравеопазването в базите на Банкя, Хисаря и Баня, Карловско. За много от пациентите от Североизточна България пътуването до там е трудно и при липса на качествена рехабилитация състоянието на лимфедем влошава значително тяхното качество на живот. Това ни мотивира да кандидастваме с обосновано предложение към Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт, които одобриха кандидатурата на д-р Джулия Осборн."

Опитът на д-р Осбърн включва  пре- и след онкологична хирургия, пре- и след-лимфедемични хирургични грижи, пре- и след-радиационно лечение, рехабилитация по време на и след химиотерапия и управление на лимфедема при пациенти, диагностицирани с всички видове онкологични заболявания. През 2009 г. тя създава онкологична клиника, клиника за амбулаторна онкологична рехабилитация, както и институт по физиологична онкология в Денвър. Разработва четири-дневни обучителни програми за сертифициране, през които са преминали до момента приблизително 300 физиотерапевти. Работи като консултант за три допълнителни болнични системи в САЩ.

Повече информация за инициативата можете да намерите на Фейсбук-страницата Цветно бъдеще - https://www.facebook.com/cvetnobydeshte/

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).