Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Американски физиотерапевт обучава във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:53 / 13.03.2019Коментари (0)2155
©
За първи път във Варна, по инициатива на сдружение "Цветно бъдеще“, стартираха обучения относно онкологична рехабилитация при риск или наличие на лимфедема с гост-лектор д-р Джулия Осбърн. В тях участват физиотерапевти и други медицински специалисти и студенти, и са от 12-ти до 22-ри март. Допълнително презентации и обучения ще бъдат предложени и за пациенти напълно безплатно на 24-и и 25 март.

Близо една трета от жените, които са преминали през лъчетерапия и операция на лимфните възли, поради рак на гърдата, са засегнати от лимфедем. Това е хронично състояние, свързано с оттичане на крайник, поради нарушаване потока на лимфата. То може да настъпи във всеки един момент след лечението. Затова е изключително важно да има достъпна специализирана рехабилитация по време и след лечението. Пациентите следва да бъдат информирани за рисковете и насочени към оценка на риска и съответна рехабилитация. Всеки пациент може да бъде обучен какво да прави, за да подобри своето състояние или да предотврати рисковете от настъпване на лимфедем.

Организаторите на тази инициатива споделят: "Мотивацията да поканим д-р Осбърн е свързана с личен опит. При операция на карцином на гърдата с дисекция на лимфни възли, разбираме, че възможностите за рехабилитация са основно по програма Виктория на Министерство на здравеопазването в базите на Банкя, Хисаря и Баня, Карловско. За много от пациентите от Североизточна България пътуването до там е трудно и при липса на качествена рехабилитация състоянието на лимфедем влошава значително тяхното качество на живот. Това ни мотивира да кандидастваме с обосновано предложение към Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт, които одобриха кандидатурата на д-р Джулия Осборн."

Опитът на д-р Осбърн включва  пре- и след онкологична хирургия, пре- и след-лимфедемични хирургични грижи, пре- и след-радиационно лечение, рехабилитация по време на и след химиотерапия и управление на лимфедема при пациенти, диагностицирани с всички видове онкологични заболявания. През 2009 г. тя създава онкологична клиника, клиника за амбулаторна онкологична рехабилитация, както и институт по физиологична онкология в Денвър. Разработва четири-дневни обучителни програми за сертифициране, през които са преминали до момента приблизително 300 физиотерапевти. Работи като консултант за три допълнителни болнични системи в САЩ.

Повече информация за инициативата можете да намерите на Фейсбук-страницата Цветно бъдеще - https://www.facebook.com/cvetnobydeshte/








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: