Андрей Василев: Подготвяме варненския плаж за сезона! За печалба не говорим, борим се за оцеляване!

Автор: Пламена Николова
Коментари (19)
12:43 / 28.04.2020
8442
От тази седмица започва подготовката на плажната ивица във Варна за предстоящия сезон, съобщи за Varna24.bg Андрей Василев, изпълнителен директор на фирмата-концесионер "Лазурен бряг".

"До момента нямахме възможност да действаме, предвид ограничения достъп до алеята и плажа. След като свалим необходимата техника, започваме подготовката на пясъчната ивица, почистване, обработка, подравняване, работим като за нормален сезон.

Винаги около 24 май, дори и по-рано, започваме да разкриваме плажа на места, където има посетители. Надявам се след 13 май, ако облекчат режима, в който е страната ни и отпадне извънредното положение, да може да осигурим достъп.

Ако не, ние така или иначе по договор, който имаме с държавата, сме задължени на 1 юни да осигурим задължителните дейности - медицинско обслужване, водно спасяване, подготовка на ивицата с разполагане на спасителните вишки, съблекалните, кошчетата за сметосъбиране. Тази година сме предвидили разделно сметосъбиране по няколко точки, дезакаризация и дератизация, това което правим обичайно. Не сме правили досега дезинфекция, но ако щабът чрез принципала ни Министерство на туризма, се разпореди, ще се извършва и дезинфекция около зоните, където се плажува, където има чадъри, масички, шезлонги.

Ако смятат, че е нужна обработката с кислородна вода, така както се обработват входовете на жилищните кооперации, или по друг начин, и ни дадат инструкции, защо не да обработваме и тези зони, които се ползват.

Имаме готовност за разполагане на чадърите на отстояние, достатъчно за да се спази социалният минимум като контакт, защото винаги чадърите са били разполагани на отстояние 3,5 метра, така че това няма да ни затрудни или да заеме повече от предвидените за свободно плажуване площи. Дори да ги заеме, от плажа 50% са предвидени за свободно разполагане, останалата за платено. Няма проблем така, както ни разпоредят. Задължително ще се извършва и дезинфекция на шезлонгите. 

Цените ще се запазят както досега по 5 лева за чадър, 5 лева за шезлонг. Има предложение за безплатни чадъри и шезлонги, но ще преценим дали е възможно. Освен задължителните дейности, които имаме имаме и съпътстващи разходи с водното спасяване и медицинското обслужване. Това е човешки фактор, който няма как да избегнем като разход.

Хората знаят, че там където свършва концесионната такса, наемната вноска за един плаж, започват всички останали разходи. Ако бъде намалена концесионната вноска, а ние за сметка на това направим чадърите и шезлонгите без пари, може да се мисли. Трябва да се види къде е икономическия баланс. В никакъв случай не можем да говорим за печалба тази година. Това е важно да го знаят всички. Говорим за оцеляване при тези условия.

Най-засегнат остава туристическия сектор, заведенията, хотелите. В други страни предприемат мерки за сертифициране чрез въвеждане на инструкции за дезинфекциране и предотвратяване разнасянето на заразата", обясни за медията ни Андрей Василев.

Той е на мнение, че няма пречки да заработят и заведенията по Крайбрежната алея, стига да се спазват определени условия като отстояние между масите и перфектна хигиена.

"Особено заведенията на открито не виждам да има проблем, когато храната се сервира индивидуално. Защото на голяма част от концесионерите обектите са непосредствено на плажа и те генерират допълнителен приход чрез тях, ако не отворят и не работят, не могат да си плащат съпътстващите разходи за осъществяване на дейността", допълни Василев.

Той обясни, че от миналата година има сключен договор с дружество за стопанисването на новоизграденото сърф училище по Крайбрежната алея и се надява, когато ограниченията паднат или бъдат облекчени, базата да заработи.

Виж коментарите (19)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).