Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Анна Конукова: Българските осиновители искат само здрави деца
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 24.08.2018Коментари (0)1935
©
80 до 100 сигнала за деца в риск се получават всеки месец - каза Анна Конукова, ръководител на отдел "Закрила на детето“ към Дирекция "Социално подпомагане“ – Варна. 83 случая са регистрирани за месец юли за Варна и Аксаково. Издадени са 32 административни заповеди. На 17 деца е прекратена мярката "закрила“. През 1-то полугодие на 2018 г. са постъпили 525 сигнала за насилие над дете. Голяма част от тях не налагат да се изведе детето от семейството. Ако се наложи, децата се настаняват в професионални приемни семейства.“За съжаление, приемните семейства не достигат“, уточни специалистът.  През последната година няма нови желаещи.

44 деца са настанени в професионални приемни семейства на територията на общините Варна и Аксаково през първото полугодие на 2018 година. Конукова допълни, че 32 от децата са новонастанени, а за 12 деца настаняването е продължено.

През изминалия отчетен период в регистъра на приемните семейства са оценени и вписани шест нови семейства, от които към момента са останали само две. Останалите четири семейства са отказали настаняване на деца при вече направени конкретни предложения и са подали молби за заличаване от регистъра. Към момента на територията на община Варна все още има недостиг на приемни семейства както за бебета, така и за по-големи деца. 

"Получаваме доста сигнали за случаи на насилие от училищата по учебно време. Идват съобщения от полицията, от граждани и съседи. Хората са чувствителни на тази тема и се обаждат със сигнали. Висок е процентът на децата, получили трайни увреждания след преодоляно насилие.

Осиновените деца през 1-то полугодие са 16, но през юли имаме още 8“ – отбеляза специалистът. Общо 24 са до края на юли. 14 от тях са получили свой дом в България, а 10 – в чужбина. Предимно родители от САЩ се съгласяват да осиновят деца с тежки увреждания. "Българските родители желаят децата да са здрави. Когато у нас няма желаещи да приемат такова дете, се стига до регистъра за международно осиновяване“ – каза още Конукова. 

Всяка година у нас се появяват по 60 нови семейства, желаещи да осиновят дете. Чака се по около година и половина - две. В регистрите на Регионалните дирекции на всеки град има списъци с желаещи да осиновят дете. Едно семейство може да се регистрира в няколко града. Много от тях се вписват във всички 28 дирекции в страната. 

Доста често осиновяванията се случват още в родилния дом, когато биологичната майка сподели, че не е в състояние да се грижи за детето. Дава ѝ се възможност да остане с детето и да преосмисли желанието си да се откаже от бебето.

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: