Ансамбъл “Варна“ с юбилеен концерт "Знаци по пътя“

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:42 / 11.11.2020
1567
"Знаци по пътя“ е празничния концерт с който Фолклорен ансамбъл “Варна“ ще отбележи своята 60 годишнина на 21.11.2020г. от 18‘00ч. в Двореца на културата и спорта Варна.

Eдно от емблематичните читалища на град Варна - Народно читалище "Христо Ботев 1928“ и Фолклорен ансамбъл "Варна“ към него, развиват и популяризират от дълги години българския фолклор в страната и чужбина.

Със своята 60 годишна история Ансамбълът се е утвърдил сред най-добрите фолклорни формации в България, с доказан принос в изследването, сценичната реализация и популяризирането на фолклорното ни наследство. Негов главен художествен ръководител и хореограф е Юлиян Станев, диригент на оркестъра е Данчо Радулов, а диригент на хора е доц. Йорданка Неделчева.

От създаването му до сега през него са минали над 500 самодейци от 3 поколения. Сред тях днес са и внуците на основателите. В творческата биография на Фолклорен ансамбъл "Варна“ са записани над 2 100 концерта пред повече от 1 200 000 зрители от 28 страни на Европа, Азия, Африка, Америка, Австралия.  В колектива на Фолклорен ансамбъл "Варна“ членуват хора с различни професии и социално положение – ученици, студенти, учители, юристи, работници, служители. Общото, което ги свързва е любовта към фолклора и българските народни танци. Основни действащи танцьори, певци и музиканти във Ансамбъла  са 60 души, които са участвали в различни по численост формации в концертните прояви през изминалите години.

Българското народно творчество във всичките му дялове – музика, танц, песен и хореография учи, възпитава и дарява радост на младите хора като ги приобщава към българските народни традиции. Ансамбълът създава  връзката между поколенията и е възможно най-добрата автентична среда за придобиване на социален опит, за изграждане от ранна възраст на нравствени и естетически добродетели сред младите българи, с национално самочувствие и духовна културна принадлежност.

От години Детската формация възпитава ново младо попълнение от изпълнители, което във времето ще поддържа високото художествено майсторство на Ансамбъла, за да продължи успешно неговата творческо-изследователската мисия в областта на българския танцов фолклор.

ФА "Варна“ е лицето на гр. Варна и неговите граждани, които неизменно пълнят залите в тяхното дългогодишно съществуване.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).